Paroubek: Spojené státy směřují k agresi vůči Sýrii na straně islamistických teroristů

04.09.2013 15:39

Zdá se, že Obamově administrativě se daří lámat odpor (pokud vůbec nějaký existuje) Kongresu Spojených států vůči vojenskému úderu armády USA v Sýrii.

Paroubek: Spojené státy směřují k agresi vůči Sýrii na straně islamistických teroristů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Prezident Obama, nositel Nobelovy ceny míru, ustupuje na celé čáře tlaku vojensko-průmyslového komplexu a vede svou zemi na válečnou stezku. Je třeba dodat, že vojenský zásah provedený bez souhlasu Rady bezpečnosti by byl jasnou agresí vůči jinému státu. Také politicky je takový zásah více než sporný. Znamená de facto podporu mj. také islamistických a přímo teroristických organizací, které na dobytém syrském území zavádějí právo šaria.

Vše nasvědčuje tomu, že „chemický útok“ z 21. srpna, kterým je intervence zdůvodňována, není ničím jiným nežli jednou velkou provokací. Proč by syrská vláda prostřednictvím své armády útočila chemickými zbraněmi na území, které sama – jak se zdá – vojensky kontroluje? Proč by tak činila v době, kdy syrská armáda vítězí na bojištích občanské války a časté amnestie ztenčily strany „opozičních“ bojovníků prakticky pouze na zahraniční fanatiky často blízké Al-Kájdě?

Politiku „tlustého klacku“, prováděnou dříve G. Bushem ml., ke které se nyní USA vracejí, je třeba odmítnout z morálního i politického hlediska. K ničemu dobrému tato politika nevedla ani v Afghánistánu, ani v Iráku. Naši američtí (a chci dodat, také francouzští) přátelé se v této věci velmi mýlí.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.