Paroubek: Ukrajina se s Ruskem dohodla na dalších jednáních ohledně dodávek plynu

03.09.2014 8:18

V prosinci minulého roku vyjednal tehdejší ukrajinský prezident Janukovyč s ruským prezidentem Putinem slevu na dodávky ruského plynu do Ruska, a to cca o třetinu. K této dohodě došlo zřejmě výměnou za to, že Ukrajina se nebude ucházet o členství v EU. Za tisíc kubíků měla Ukrajina Rusku platit 268,5 amerických dolarů.

Paroubek: Ukrajina se s Ruskem dohodla na dalších jednáních ohledně dodávek plynu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Po zvratech, které se Ukrajině odehrály, a svržení prezidenta Janukovyče, začalo Rusko od 1. dubna, za plyn žádat původní cenu, tedy 385,5 dolarů za tisíc kubíků. K tomu Moskva ještě zvýšila cla, a tak se výsledná cena plynu vyšplhala na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. Navíc společnost Gazprom žádala zaplacení dosavadních dluhů Ukrajiny za ruský plyn a platby za další dodávky předem. Ukrajina na tyto podmínky odmítla přistoupit, a tak Gazprom 16. června přestal Ukrajině plyn dodávat.

Nyní ruský ministr pro energetiku uvedl, že se oba státy dohodly na dalších jednáních ohledně dodávek a Moskva je ochotná Ukrajině poskytnout zhruba 20procentní slevu (a cena se tak dostane k prapůvodní částce zhruba 386 dolarů za tisíc kubíků). Ukrajina ovšem trvá na návratu k ceně 268,5.

Nemyslím si ovšem, že například vyhlašováním záměrů o vstupu do NATO Ukrajina Rusko obměkčí a přiměje snížit cenu na úroveň, kterou s V. Putinem dohodl minulý prosinec V. Janukovyč. A to i vzhledem k tomu, že v dnešní době dluží Ukrajina Rusku za plyn 5,3 miliard dolarů, které není v blízké budoucnosti absolutně schopna zaplatit.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…