Paroubek: Válečník Pavel zmírňuje tón

23.06.2016 12:58

Generál Pavel, jako vlastně druhý služebně nejvyšší představitel v hierarchii NATO, měl v posledních dnech několik výstupů před českou veřejností. U Pavla je přitom vidět zajímavý vývoj. Jestliže byl ještě před pár týdny vůči Rusku zcela nesmiřitelný, nyní již nasazuje realističtější tón.

Paroubek: Válečník Pavel zmírňuje tón
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je to o to zajímavější, že z tónu a vyjadřování současného generálního tajemníka NATO Stoltenberga taková změna přístupu zatím cítit není. Generál Pavel vcelku logicky vysvětlil koncepci NATO a to, proč dochází k posilování přítomnosti jednotek NATO například v Pobaltí i jinde ve východní Evropě.

Pavel realisticky hovoří o tom, že žádná zjištění, a to ani zpravodajská, nehovoří o tom, že by Rusko připravovalo masivní útok na východní křídlo NATO.

To je myslím závažná informace, s kterou je nutné pracovat, zejména v kontextu s tím, že i Američané si minimálně dvěma svými výzkumnými agenturami, Gallupův ústav a Pew Research Center, nechali zjistit náladu Evropanů, pokud jde o vztahy s Ruskem.

Pokud jde o Středo- a Východoevropany, s výjimkou pobaltských států a Polska, nepanuje žádná dramatická obava z Ruska. Česká, slovenská ani maďarská veřejnost nemohou proto přijmout s porozuměním tezi, se kterou přichází vedoucí představitelé NATO, včetně generála Pavla, o nutnosti navýšení vojenských výdajů.

Pokud USA letos vynakládají ve vojenských výdajích přes 600 miliard dolarů a celé NATO téměř bilion dolarů, tak už v zásadě není kam a proč armádní výdaje zvyšovat. Pokud Rusko není tou hrozbou a pokud hrozbou není ani Čína, tak kde ta hrozba vlastně je?

Pokud je to mezinárodní terorismus, tak s tím se přece nedá bojovat nejdražšími zbraňovými systémy, raketami či letadly,anebo letadlových loděmi či ponorkami, ale jen na bázi velmi sofistikovaných zbraní, a hlavně zpravodajských služeb, a také změnou politiky Západu ve směru k zemím třetího světa.

Západ by měl minimálně začít uvažovat a vést diskusi o tom, jak použít část výdajů, které jsou dnes vyházeny z okna na armádu, například na zlepšení životních podmínek obyvatel Sahelu, vytváření pracovních příležitostí obecně v chudých zemích třetího světa, na boj se suchem, s chudobou a podobně.

A pokud takto dlouhodobě uváděné programy zemí Západu zajistí v zemích třetího světa efektivní boj proti chudobě, suchu a povedou k vytváření nových pracovních míst, budou to mít teroristé a extremisté všeho druhu při získávání své podpory mezi obyvatelstvem rozvojového světa těžší.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…