Pastuchová (ANO): Navrhujeme zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc

24.06.2022 13:03

Projev na 28. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. června 2022 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

Pastuchová (ANO): Navrhujeme zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Vážení kolegové, vážené kolegyně, vážený pane ministře,

dovolte, abych se vyjádřila za klub hnutí ANO k tomuto návrhu zákona. Jsou zde tři body. Zjednodušení vyplácení příspěvku na bydlení a snížení administrativy, s tím samozřejmě souhlasíme. Rozšíření mimořádné okamžité pomoci a zjednodušení, s tím také nemáme problém.

Jediný bod, který se nám trošku nelíbí, je ten, že sice rodičovský příspěvek navrhujete, aby si některé rodiny mohly vybírat rychleji. Já to chápu vzhledem k tomu, co se teď děje s energiemi. Nicméně musím poděkovat panu ministrovi, že mi zaslal jeho statistiku po urgenci, kolika rodin se to týká, které nyní čerpají deset tisíc a budou moci čerpat třináct tisíc. Jenom pro vaši informaci, je to od ledna do května - řeknu jenom poslední květnové číslo - celkem rodičovských příspěvků je 308 004. Z toho tento příspěvek ve výši deset tisíc čerpá 71 363.

My jsme upozorňovali na to, že jsme překvapeni z toho, že pan ministr jakožto představitel KDU-ČSL a Piráti, kteří se zde v minulém období velice brali za rodiny s dětmi, tak sice zde něco možná udělali, navyšují, ale na druhou stranu těm rodinám a na rodičovském příspěvku nepřidali ani korunu. Takže vím, že Pirátská strana měla ve svém programu, dokonce o tom mluvili i v médiích, že budou navrhovat navýšení. Mělo to být z 300 na nějakých 345 tisíc, pokud se nemýlím. Myslím si, že kdyby v opozici tady stál pan, vaším prostřednictvím, stál pan ministr Jurečka za KDU a my jsme toto podali bez navýšení, tak tady bude také určitě navrhovat zvýšení.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Takže my máme pozměňovací návrh, kdy navrhujeme zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc. Další pozměňovací návrh - kolegyně z SPD vaším prostřednictvím má nižší čásku. Já budu opravdu zvědavá na hlasování zrovna Pirátské strany, která prosazovala navýšení rodičovského příspěvku.

Další věc, na kterou upozorňujeme, nebo upozornila jsem na ni tady už minule, že chápu to vaše navýšení z deseti na třináct tisíc. V minulém volebním období jsme to zvedli ze sedmi na deset tisíc. Já se ptám, když si to propočítáte, tak ten rodičovský příspěvek bude vyčerpán některými rodinami o sedm měsíců dříve, než by byl při těch deseti tisících.

Já jsem prosila o statistiku, což asi si myslím, že to tu není, kolik vlastně rodičovského příspěvku ve výši deset tisíc čerpají rodiny - mimo studentů, protože víme, že studenti, kteří nemohou doložit, tak do toho spadají bohužel také - ale nepracujících. Nepracujících, kterým se narodí děcko a oni si jdou na ten úřad práce vzít si tu nejnižší rodičovskou, která jde, vyčerpají ji a pak se vrací na sociální dávky.

Takže teď je tam budeme mít o sedm měsíců dříve. Takže tím se dostávám k našemu dalšímu pozměňovacímu návrhu, který zde načetla paní kolegyně Lenka Dražilová. Tedy upravujeme možnost čerpání, navýšení, rodičovského příspěvku z deseti na třináct tisíc, s tím, že studenti se z toho vyjímají - ty podporujeme - ale chceme, aby také ti lidé trošku pracovali a nechodili si jenom pro rodičovský příspěvek. Takže to je v tom pozměňovacím návrhu.

A poslední věc - chtěla bych poděkovat vládě, že něco dělá, nicméně si myslím, že je to stále pomalé. Zase se vrátím k těm 5 000 pouze pro děti do 18. narozenin. Je to schváleno, ale s tím už asi nic neuděláme. Jen až budete příště psát svůj volební program, tak si tam nedávejte podporu rodin s dětmi.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…