Pavel Sehnal (ODA): Svoboda a odpovědnost jako základní vakcína pro všechny

13.09.2020 10:51

Nařídit roušky, nařídit zavření restaurace v určitou hodinu, nařídit zavřít školy. Rozdat lidem peníze, dávky, přispět firmám na ty zaměstnance, kteří zůstanou doma, místo aby stát byznysu dal zakázky apod. Stát se snaží řešit současnou krizi pomocí direktiv, zbavuje lidi jejich odpovědnosti. To z nás bohužel ale tři dekády po “sametu” dospělou společnost neudělá.

Pavel Sehnal (ODA): Svoboda a odpovědnost jako základní vakcína pro všechny
Foto: Archiv ODA
Popisek: Předseda ODA Pavel Sehnal

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí
Přitom recept na řadu problémů není tak složitý, jak by se mohlo zdát. Ponechme lidem svobodu a odpovědnost. Přestože jsou tato slova desítkami a stovkami politických proklamací za uplynulé roky dosti zprofanovaná, jde o samou podstatu zdravého a perspektivního života v demokratické společnosti. 

Všechna moc vychází z lidu, praví se v naší Ústavě. To však neznamená, že lid svou moc projeví jen jednou za pár let ve volbách. Občané mají mít svobodu rozhodovat se, co budou a nebudou v rámci zákonů dělat. Mají mít stejně tak na svých bedrech odpovědnost za své konání. Jen taková společnost dokáže efektivně čelit krizím a vypořádat se s nimi, podobně jako silný imunitní systém s nakažlivou chorobou.

Současná doba se bohužel spíš začíná blížit socialismu, který jsme před více než třiceti lety s takovou slávou a euforií pohřbili. Měli jsme tu dřív komunismus či socialismus a teď tu máme ANOismus, který má s tím minulým systémem společné prvky. Říká občanům, aby dobrovolně odevzdali část svých práv a svobod státu a ten se o všechny postará. Ať už jde o zdravotnictví, důchodový systém, vzdělávání či další oblasti, jsou čistě pod vedením státu. Občan pak dobrovolně a možná z pohodlnosti se ve prospěch vlády sám vzdává svých práv. Práv na to rozhodnout, v jakém systému budou studovat jeho děti. Práva na volbu mezi zdravotními pojišťovnami, které by měly rozdílné programy. Práv v oblasti penzijní, kdy dnes všichni platíme na důchod stejně bez rozdílu věku, přestože v různém věku máme různé priority, třeba spoření na bydlení apod. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24621 lidí
Občan postupně ztrácí svobodu, svá práva i odpovědnost za svůj život. Jde o velmi nebezpečný trend, který se nám v Občanské demokratické alianci hrubě nelíbí a chceme ho změnit. Svoboda se už v hlavách velké části lidí stala prázdným pojmem a v současné době je ODA jediným politickým subjektem, který svobodu a odpovědnost mají za své hlavní motto, za to důležité a podstatné, co je potřeba razit a co je třeba chránit.

Slovo „svoboda“ můžeme promítnout do všech oblastí našeho lidského života a vnímáme jako náš nejdůležitější úkol, abychom tomuto, za nás naprosto klíčovém tématu, vrátili jeho skutečnou váhu. Pochopitelně bezbřehá svoboda může vést až k anarchii a přesně proto v ODA říkáme, že svoboda jde ruku v ruce s odpovědností. Občan by měl vnímat odpovědnost za své činy a stejně tak vláda by měla vnímat odpovědnost za všechno, co dělá.

Hlavní vzkaz Občanské demokratické aliance každému občanovi je: „měj právo se svobodně rozhodnout, buď odpovědný za svá rozhodnutí a uvážlivý ve všem, co děláš“.

Nechtějme vyměnit vlastní pohodlí za ztrátu naší svobody a odpovědnosti nad sebou samými. Mohli bychom toho v budoucnu velmi litovat. 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…