Třeba o jejich původu či složení. Nebo o určité úrovni kvality. V České republice jsme se dostali do extrému, kdy velké množství různých značení spotřebitele spíše mate a naopak orientaci v nabídce potravin ztěžuje.
K dosavadní houšti všelijakých symbolů, log a nápisů nově přibylo označení cechovní normy. Vypadá jako kulatá česká vlajka s nápisem "Vyrobeno podle české cechovní normy" a jejím správcem je Potravinářská komora ČR. Má sloužit jako záruka kvality, že si např. výrobce nesnižuje náklady chemickými náhražkami nebo že výrobek obsahuje určité minimální množství přírodních surovin.
Snahu takto podpořit kvalitní české výrobky vítám. Ale ruku na srdce, vyzná se v tom běžný spotřebitel? Bude registrovat odlišnosti od podobných značek Klasa, Regionální potravina, Zdravá potravina, Vím, co jím a dalších? Obávám se, že se do těchto značek už investovaly stamiliony korun daňových poplatníků a vytváří se stále větší zmatek. Nestálo by za to, aby se Ministerstvo zemědělství s Potravinářskou komorou dohodlo na zjednodušení? Určitě bychom ušetřili a spotřebitel by se v označení konečně vyznal.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV