Peake: Navrhuji zrušit pravomoc prezidenta vyhlásit amnestii

19.06.2013 12:50

Předkládaným návrhem ústavního zákona navrhuji zrušit pravomoc prezidenta republiky vyhlásit obecnou amnestii, tedy hromadné prominutí nebo zmírnění trestu či nařízení nezahajovat či nepokračovat v trestním stíhání.

Peake: Navrhuji zrušit pravomoc prezidenta vyhlásit amnestii
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

V době vyhlášení poslední, extrémně široké amnestie Václavem Klausem, většina politiků tuto amnestii odsoudila, a to hlavně z důvodů zkrácení práv těch, kteří byli poškozeni amnestovanými trestnými činy. Nechtěla jsem zůstat jen u silných mediálních prohlášení. Tehdy jsem nechala vypracovat srovnání úpravy amnestie v jiných státech. Z analýzy vyplynulo, že ve státech západní Evropy dochází k omezování amnestie. Důvodem jsou jak negativní důsledky amnestií, tak hlavně jejich nepotřebnost, vzhledem k rozvoji vyvážené trestněprávní politiky. Ve vyspělých státech se zkrátka neřeší přeplněnost věznic amnestií, při níž poškození ztrácejí svá práva v trestním řízení, ale vždy právě trestněprávní politikou. Takovou politikou, která za bagatelní trestní činy uděluje alternativní nebo mírnější tresty. Ve většině států nepatří oprávnění rozhodnout o amnestii jednomu nebo dvěma osobám, ale zákonodárnému nebo jinému širšímu sboru. V České republice je toto výjimečné oprávnění zasahující do účelu trestního práva svěřeno fakticky jen prezidentovi spolu s premiérem. Odpovědnost vlády za rozhodnutí premiéra je sice kolektivní, ovšem poněkud pofiderní, když vláda o rozhodnutí premiéra nemusí vůbec vědět, jak ukazuje poslední případ amnestie. Upozorňuji, že tímto návrhem se neruší právo prezidenta udělovat individuální milost.
 
Uvědomuji si, že se jedná o dílčí úpravu našeho nejvyššího zákona a doufám, že se mým návrhem alespoň otevře širší diskuse o tomto institutu. Diskuse věcná, oproštěná od lednových emocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…