Pecková (TOP 09): Můj 17. listopad 1989

17.11.2014 8:28

Ačkoliv pomalu odplouvají vzpomínky na jednotlivosti, kdykoli si v sobě vyvolám zážitky a atmosféru těch listopadových dní, zmocní se mě stále stejné vzrušení a pocit sounáležitosti, jaký jsem nezažila nikdy před tím, ani potom.

Pecková (TOP 09): Můj 17. listopad 1989
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

V nemocniční jídelně jsme kolegům lékařům připínali na pláště trikolory, z oddělení jsme propouštěli schopné pacienty, abychom měli rezervu pro případné zraněné demonstranty. Studenti obsadili děkanát lékařské fakulty a my jim nosili jídlo a pití, a když prošvihli zkoušku, napsali jim zkoušející „černocha“. Na klinice zůstávali odpoledne jen sloužící lékaři, aby ostatní mohli na „Václavák“.

Moje tehdy pětiletá dcera, napůl vysoukaná z okýnka auta, vykřikovala na kolemjdoucí:“Havel na hrad!“, a s kamarády ze školky malovala trikolory pro Českou filharmonii.

Nyní, po 25 letech, se jí v některém z těch dnů má narodit její první syn. Každá generace vyrůstá z nějaké minulosti. Tu jeho jsme, s odporem ke všemu zprofanovaně kolektivnímu, naplnili individuální svobodou. Hlavním a pro mnohé jediným kritériem etiky byl postulát, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Je správné, abychom si užívali své svobody a nesli tak individuální odpovědnost za své činy a životy, ale svému vnukovi, bych přála, aby svůj život žil ve svobodě sdílené, protože stále je na této planetě víc těch, kteří ji neokusili, nebo ztratili……

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

13:04 Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozícím protestům lékařů.