Pekarová Adamová (TOP 09): My tady cynicky čekáme, až se víc a víc rodin propadne do potíží

21.04.2020 19:28

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními

Pekarová Adamová (TOP 09): My tady cynicky čekáme, až se víc a víc rodin propadne do potíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážené dámy, vážení pánové,

prožíváme malé déja vu - máme tady návrh zákona, který jsme projednávali téměř před měsícem 24. března. A tentokrát ho tady máme s návrhem přímo od vlády, který už jsme tady mohli dávno schválit. Už tehdy ke konci března jsme tady měli tři příležitosti zvýšit ošetřovné na 80 % z vyměřovacího základu mzdy. Už tehdy jste třikrát svým hlasováním nepodpořili toto zvýšení. Kolik rodin se asi od té doby stresovalo, jestli vyžijí s tím, kolik dostanou na ošetřovném? Kolik rodin už muselo sáhnout třeba po nějaké nevýhodné rychlé půjčce, začít se zadlužovat? Zejména pak samoživitelé, samoživitelky, ti, kteří mají i obvykle hluboko do kapsy, tak v téhle tíživé situaci se ocitli a to právě proto, že jste tehdy politikařili místo toho, abyste rozumné návrhy opozice podpořili.

Už tehdy paní ministryně avizovala, že si bude vyhodnocovat, jak to bude dopadat na rodiny, a že bude v budoucnu zřejmě sama přicházet s návrhem 80 % udělit. A je to tu! Jsem ráda, že to tady je, my to samozřejmě podpoříme, protože je to návrh, který jsme od začátku prosazovali. Ale nemohu si odpustit nepřipomenout, že už to dávno mohlo platit. Že ten čas, který tady tomu teď budeme věnovat, už jsme tomu věnovat vůbec nemuseli a rodiny jsme nemuseli uvrhat do ještě horší situace a velké nejistoty.

Chci se zeptat hlavně na to, jestli se vláda přikloní i k tomu, aby na základě nátlaku, který jako opozice už mnoho týdnů děláme, vylepšila i ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Jestli i jim nenáleží zvýšení, které by lépe a adekvátněji hodnotilo to, jak dlouho musí být na této podpoře závislí. Že to je výjimečně dlouhá doba, to je nesporné.

Doufám pevně, že návrhy, které předkládáme, nebo předkládají různé opoziční strany ohledně tzv. dohodářů, lidí, kteří pracují na DPP nebo DPČ, byly konečně alespoň přetaveny v pozměňovací návrh, který si osvojili koaliční poslanci, prosadíme. Je to totiž dluh, který k těmto rodinám, těmto lidem máme. Máme jej vůči nim, kteří jsou teď na tom častokrát úplně nejhůř. Ti, kteří mají i obvykle velmi nízké příjmy a teď jsou zcela bez příjmu a nechali jsme je padnout úplně zbytečně. Úplně zbytečně, protože to, co tady dneska řešíme, jsme tady už skoro před měsícem řešili a mohlo to už dávno fungovat a mohlo to už dávno platit. Takže my teď tady cynicky čekáme až se víc a víc rodin propadne do potíží, abychom pak vítězoslavně přišli, vláda přišla s tím, jak je štědrá, jak pomáhá.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

Chci také apelovat na paní ministryni, aby se při uplatňování žádosti o ošetřovné zbytečně tolik nepapírovalo. Protože tiskopis, jeden z vícero, který musí dokládat rodiče, je i o uzavření školského či dětského zařízení. Chápu, že mateřské školy nebyly nařízením vlády plošně uzavírány, ale o základních školách, tady nemůže být jediná otevřená základní škola, tak nevidím důvod, proč by rodiče dětí, které jsou v tom věku základní školy, u některých, protože to je do 13 let, může jít třeba i o víceletá gymnázia, tak proč by v těchto případech měli papírovat.

My se tady opravdu nacházíme v situaci, kdy i kapacity úředníků na všech orgánech, včetně České správy sociálního zabezpečení, jsou naprosto vytížené. Víme, jak dlouho trvá vyřídit podporu pro podnikatele. Kolik z žádostí je zamítáno. Kolik půjček nebylo přiznáno a jak pomalu trvá vyřizování těchto jednotlivých věcí. A i v případě ošetřovného místo, abychom se snažili to dělat jednodušeji, místo abychom to, co není nutné a co je zřejmé z nařízení vlády, tak po nich nevyžadovali, tak prostě nadále na tom trváme.

Česká správa sociálního zabezpečení si u všech dětí školního věku, tedy ne předškolního, ale školního může šmahem tohleto odškrtnout, nemusíme to po nich vůbec chtít. Nebudeme tím zatěžovat ani školy, které teď mají svých starostí spoustu a řeší výuku, připravují se na obnovení docházky alespoň pro část dětí a my tady stále trváme na takovém zbytečném papíru. Tak prosím pěkně, takhle by to bylo skvělé, kdybychom se začali řídit v nějakých ohledech aspoň trochu možná selským rozumem, který tady tak často bývá vzýván. Myslím, že tohleto je jeden z těch ukázkových případů.

Byla bych ráda, kdybychom nezapomínali nejenom na dohodáře, ale i na OSVČ. To tady prostě zdůrazňuji znovu, že i tyto rodiny, i OSVČ mohou být samoživitelé. Je tady celá řada z nich, kteří pomoc státu dostávají strašně pomalu, pokud ji vůbec dostávají. A u ošetřovného by mělo platit i pro ně, že bude zvýšeno. Samozřejmě, podpoříme tento návrh, ale jak říkám, mohlo to být už dávno, jenom kdyby se v tomhle případě nehledělo na barvu trička strany, která to navrhuje. To by bylo potom mnohem lepší pro lidi. Ale holt někteří tady jsou víc právě na řešení barvy trička než opatření pro lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.