Pekarová Adamová (TOP 09): Systém je špatně připravený a v současné době je rizikem jej spouštět

15.03.2019 16:47

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 15. března 2019 k zákonu o sociálním zabezpečení

Pekarová Adamová (TOP 09): Systém je špatně připravený a v současné době je rizikem jej spouštět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová

Vážené dámy, vážení pánové, děkuji za slovo, pane předsedající.

Začnu tím, speciálně pro poslance sociální demokracie, že řeknu, že TOP 09 taktéž podporuje eNeschopenky, ale fungující systém, nikoliv tedy to, čeho jsme teď tady svědky. Takže ještě jednou - my podporujeme elektronizaci ve všech sférách, jak ve zdravotnictví, tak v sociální správě, tak v dalších oblastech, a myslíme si, že už v roce 2019 mělo něco takového dávno platit. Je úplně nedůstojné, že pacienti, lékaři, zaměstnavatelé, všichni se potýkají s těmi jednotlivými díly té papírové neschopenky. Opravdu eNeschopenky jako takové podporujeme.

Samozřejmě zásadní problém - a my jsme na to upozorňovali tady u toho pultíku i ve výborech už mnohokrát při projednávání těchto tisků - že prostě ten systém je špatně připravený a že v současné době je rizikem jej spouštět. A teď jsme tady svědky neuvěřitelných situací, kdy už nebudu opakovat ten velmi dobře provedený výčet, jak to tady říkali kolegové už přede mnou, ale prostě je z toho zcela patrné, že si s tím vláda neumí poradit, neví si s tím rady a ten systém, tak jak nám tady předkládá jednotlivé návrhy, pak je mění pozměňovacími návrhy, tak opravdu přinese chaos. A to slovo nepovažuji za nějak neuctivé. Já nevím, jestli v pátek odpoledne už jsme nějací přecitlivělí, ale myslím si, že slovo chaos se v souvislosti s tím, jak to všechno probíhá, opravdu velmi hodí a je velmi přiléhavé.

Ten původní záměr tohoto sněmovního tisku, tisku 204, který tady teď projednáváme, byl právě zrušení právní úpravy eNeschopenky a jestli si vzpomenete, tak v té důvodové zprávě, jak jsme to tady už právě v předchozích čteních diskutovali, tak jsme i citovali, se také zmiňuje, že je tam problém s tím, že tedy eNeschopenka byla zaváděna tak, že neprošla např. dostatečným připomínkovým řízením, že k němu nebyla zpracována zpráva RIA...

A my tady vlastně teď před sebou nebo v našich systémech máme pozměňovací návrh o 19 stranách, který je úplně tím samým, co je tady kritizováno v samotném vládním návrhu. To znamená, že tento návrh, který potom už máme možnost na garančním výboru pouze buď přijmout nebo nepřijmout nebo doporučit jeho přijetí nebo nedoporučit jeho přijetí, ať jsem úplně přesná, tak už opravdu nemáme šanci ani diskutovat, natož abychom k němu měli připomínkové řízení, aniž bychom měli RIA, abychom věděli dopady toho, jak to bude v tom systému, resp. v té praxi následně opravdu fungovat.

Já se chci tedy zeptat nejenom paní ministryně práce a sociálních věcí, ale i zde přítomného ministra zdravotnictví - jsem ráda, že tady je přítomen, musím to ocenit, tak bych byla ráda, kdyby se k tomu vyjádřil - jakým způsobem tedy dle Ministerstva zdravotnictví ten systém připravený je, jak to dopadne na lékaře, jestli se kloní na stranu těch obav, které lékaři vyjadřují, nejenom lékaři tady mezi námi, kterých tady taky několik máme a už se vyjádřili, ale opravdu sdružení lékařů, jak se vyjadřují praktičtí lékaři a další skupiny, protože to je naprosto klíčové. Pokud prostě ten systém začne od 1. července nějak jakž takž fungovat - a já se obávám toho, že to bude opravdu s velkými problémy a komplikacemi - tak si uvědomme, že se jedná o období letních prázdnin, jedná se o období dovolených, jedná se prostě ve zdravotnictví taktéž o době, která je určitě v tomto směru náročnější, a mě by zajímalo, jakým způsobem to podle vás dopadne do té praxe a jak se s tím budou schopni lékaři popasovat.

Určitě musím odmítnout ta opakovaná slova, slyšeli jsme je na výboru pro sociální politiku už také od paní poslankyně Gajdůškové, že nesouvisí tento návrh, resp. eNeschopenka, s karenční dobou a jejím zrušením. To už tady ale zaznělo mnohokrát. Musím říci, že to byl jeden z našich požadavků jako opozice, aby karenční doba nebyla zrušena právě bez toho návazného propojení s lepším fungováním vykazování neschopnosti pro zjednodušení té kontroly, pro její pružnější a rychlejší fungování.

Já se také chci připojit k tomu návrhu, který už tady byl zmíněn kolegou Bauerem, a totiž abychom ten návrh opravdu vrátili garančnímu výboru k novému projednání v souladu s § 93 odst. 2 jednacího řádu. Myslím si, že to je to minimum, co můžeme v tuto chvíli požadovat a je to zcela na místě, abychom mohli prodiskutovat takto obsáhlý návrh, komplexní pozměňovací návrh, který prakticky všechno dosavadní znění tohoto návrhu zákona tisku 204 mění. Pokud prostě chcete způsobit opravdu velký nepořádek, když nemůžu použít slovo chaos, protože to je už nedovoleno, nepořádek v tom systému, tak pokračujte takto dál. Dámy a pánové, to nepřinese vůbec nic dobrého. Obávám se, že to ale nikdo z nás přece nechceme, a proto se podle toho také zachovejme, prosím.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…