Pekarová Adamová (TOP 09): Vláda přece slibovala, jak bude transparentní

16.04.2021 12:45

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 16. dubna 2021 k cestě Jana Hamáčka do Ruska

Pekarová Adamová (TOP 09): Vláda přece slibovala, jak bude transparentní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Paní ministryně, pane ministře, vážené paní poslankyně, páni poslanci, jak jsem hovořila s předsedy klubů vládní koalice, tak zařazení bodů, které tady kolegové předřečníci avizovali, o které žádali, nechcete podpořit. Já bych vás chtěla znovu požádat, apelovat na vás, aby tento bod byl zařazen vzhledem k tomu, že se jedná opravdu o velmi vážné bezpečnostní ohrožení našich zájmů. Dejme si to do jednoduchého kontextu a souvislostí těchto dnů. Co se děje na ukrajinsko-ruské hranici? Eskalace, zbrojení, tanky s bílým pruhem. Co se děje v americké administrativě, respektive jaký krok učinila včera? Vyhoštění desítky diplomatů, v uvozovkách diplomatů, také uvalení dalších sankcí na Rusko. V návaznosti na to kroky Polska - vyhoštění diplomatů. V nedávné době vyhoštění diplomatů z Itálie a dalších zemí. To jsou naši spojenci, to jsou země, s nimiž jsme v NATO či Evropské unii i NATO. To jsou ti, se kterými kooperujeme, kteří jsou jednou ze záruk naší bezpečnosti.

A v tom samém kontextu, v té samé době tady pojede jeden z vrcholných představitelů vlády, vicepremiér, bez mandátu vlády, vždyť to samo o sobě je skandální, bez vědomí premiéra, vašeho premiéra, do Moskvy na vlastní pěst. A co o té cestě víme, je samo o sobě znepokojivé, ale co o té cestě ještě nevíme. Vláda přece slibovala, jak bude transparentní. Pojďte tedy schválit ten bod, některý z těch bodů, nejlépe všechny, zařiďte účast dotčených ministrů i premiéra a pojďme diskutovat a dozvědět se o tom, co má daňový poplatník v pondělí a dalších dnech zaplatit. Vždyť je to z peněz veřejných, z peněz daňových poplatníků a vy kolem této cesty chcete zahalit clonu mlhy.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Navíc by mě zajímala celá řada konkrétností ohledně třeba účasti pana Danka na této cestě. Kolik bude mít zaplaceno? Na základě jakého smluvního vztahu bude účasten delegace, která tam pojede? Jaká je konkrétně jeho úloha? Zjistěte si, prosím, něco o panu Dankovi. Bylo by to určitě dobré znát, když má být součástí delegace České republiky, našeho ministra, vicepremiéra. Je to cesta skutečně jenom kvůli Sputniku? V téhle konstelaci, o které jsem hovořila, těch věcí by se dalo zmiňovat ještě více, je to skutečně jenom ten pravý důvod? Myslím si, že nejenom my, vláda, která o tom nerozhodla, alespoň tak to tvrdí, bychom měli mít ty informace. Měla by je mít také veřejnost.

Když už hovoříme o Sputniku V, stačí se podívat na tu skvělou case tady, kterou pro nás dělá Slovensko. V posledních týdnech skvělý příklad přesně jakou cestou se nevydávat. Tisíce vakcín ležících na skladě, konec premiéra, konec ministra zdravotnictví, vakcína, která není transparentní ani u nich, jak byla přesně zaplacena, kolik stála, jaké jsou smluvní podmínky. A když včera paní prezidentka Slovenské republiky Čaputová na své tiskové konferenci sdělovala, že po nahlédnutí do těch smluv zjistila, že Rusko lže a neuvádí pravdu, co je pravým důvodem toho, že žádá zpět dodávku těch vakcín, tak by to pro nás mělo být zas dalším střípkem do té mozaiky varování, jasným varováním, že touhle cestou se fakt vydávat nemáme. A jestli tak činí pan Hamáček na vlastní pěst, bez mandátu vlády, tak se ptám poslanců hnutí ANO.

Vám to nevadí? Vám to přijde v pořádku? Bude to nový standard, že si budou jednotliví ministři rajzovat po světě, po různých zemích na vlastní pěst bez toho, aby ostatní ve vládě o tom byli informováni a schvalovali to? To je u vás úplně běžný postup? O jakých cestách ještě tedy nevíme, které tímhle způsobem proběhly? Přesně tyto spekulace to přece může rozvíjet a vy potom chcete u toho být a dělat tomu stafáž. Mně se nechce věřit, že byste toho byli schopni a ochotni. A i poslanci za ČSSD by mě zajímalo, jestli s touto cestou jsou srozuměni a souhlasí. Ano, projevíte to hlasováním. Kolegové už se na něj evidentně těší, ale myslím, že byste si měli být vědomi toho, že tady vytváříte velmi nebezpečnou situaci. A pan vicepremiér má hodně co zodpovídat nejenom nám v opozici, veřejnosti, ale vlastně i vám.

Proto prosím podpořte ten bod. Za nás mohu deklarovat, že rozhodně budeme hovořit velmi věcně a i my chceme projednat ten první bod, který se týká exekucí. Proto to je také navrhováno zařadit až jako bod druhý, takže výmluvy toho typu, že bychom nestihli důležitou agendu dneška, opravdu neobstojí. Zamyslete se nad tím, jakou historickou úlohu tím můžete sehrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…