Peksa (Piráti): EU je zodpovědná za 16 % celosvětového odlesňování. Řešíme to

07.05.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k celosvětovému odlesňování.

Peksa (Piráti): EU je zodpovědná za 16 % celosvětového odlesňování. Řešíme to
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Většina z nás ví, že produkty jako palmový olej, čokoláda nebo káva bývají spojeny s masivním odlesňováním a degradací lesní půdy. EU je jako jeden z hlavních dovozců zodpovědná za 16 % celosvětového odlesňování spojeného s mezinárodním obchodem. Hůř než my je na tom už jen Čína, na kterou připadá 24 % (WWF).

K odlesňování dochází typicky kvůli rozšiřování zemědělství a EU v tom hraje významnou roli proto, že členské státy nemají vhodné podmínky na produkci řady komodit, a tak masivně dováží.

Nové nařízení odhlasované Evropským parlamentem má za úkol tuto neudržitelnou situaci řešit. Dovozci budou muset nově dokázat, že jejich produkty nepřispěly k odlesnění nebo znehodnocení lesní půdy a to od konce roku 2020. Společnosti budou muset začít poskytovat informace o tom, odkud přesně jsou jejich produkty. Budou muset také poskytnout „přiměřené záruky“, že produkty byly vyrobeny v souladu s právními předpisy dané země - to znamená záruky v oblastíi lidských práv, práv původních obyvatel i protikorupční legislativy. A pokud dovozci tuto povinnost nedodrží, obsahuje legislativa efektivní pobídky ve formě nápravných opatření i sankcí.

Pro evropské spotřebitele je transparentnost ohledně toho, odkud pochází zboží, co si kupujeme, dobrá zpráva. Pomůže to i klimatu, emise skleníkových plynů pocházely podle IPCC v letech 2007-2016 ze zemědělství a lesnictví skoro čtvrtinově. Lesy jsou zároveň našimi hlavními spojenci v boji proti změně klimatu díky své své schopnosti ukládat uhlík. Odlesňování narušuje zdravé životní prostředí a zvyšuje pravděpodobnosti šíření nových chorob ze zvířat na člověka.

Nařízení je ale průlomové z toho důvodu, že by se jeho forma mohla aplikovat také na další problémy s mezinárodním obchodem, ať už je to porušování lidských práv, využívání dětské práce nebo moderního otroctví. Je také pravděpodobné, že v budoucích letech přijde na řadu téma rozšíření působnosti nařízení o odlesňování i na další ekosystémy, včetně pastvin, rašelinišť a především savan jako například brazilské Cerrado, kde probíhá odlesňování srovnatelné rychlostí s Amazonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co kdy nějaký peksa vyřešil:?::: Kecy a kecy aby nemusel pracovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 07.05.2023 11:28:27

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.