Peksa (Piráti): Euro v Česku je cesta, kterou chceme jít

30.04.2022 12:28 | Tisková zpráva

Potřebuje Česká republika euro? A proč? K výročí 20 let eura se konala konference v pražském Evropském domě, kterou pořádal pirátský europoslanec Mikuláš Peksa s podporou spolků Euro v Česku a Pulse of Europe.

Peksa (Piráti): Euro v Česku je cesta, kterou chceme jít
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Jako Piráti vidíme, že má současná eurozóna problémy i chyby, ale ty se dají opravit. Euro je pro Česko cesta, na kterou bychom se měli co nejdříve vydat,“ řekl o přijetí eura v Česku Mikuláš Peksa.

V prvním z diskuzních panelů – společenském – vystoupili Martin Buchtík, sociolog a ředitel společnosti STEM, Jana Klímová, zástupkyně šéfredaktora a vedoucí domácího oddělení Hospodářských novin, Petr Just, politolog a vysokoškolský pedagog (FSV UK a MUP), Jan Úšela, ekonomický redaktor Deníku N, a Libor Rouček, novinář a bývalý místopředseda Evropského parlamentu.

„Je to začarovaný kruh. Euro je něco, co neznáme, a spíš z něj máme strach. Je zajímavé, že je v této zemi trvalá podpora jaderné energetiky. Je to dané tím, že máme politiky, kteří ji vytrvale podporují. A myslím si, že pokud se nenajde odvážný politik nebo politická strana, která bude euro prosazovat, tak se u nás společenský postoj k němu nezmění,“ vyzdvihla Jana Klímová. Martin Buchtík doplňil: „V Česku neexistuje sociální skupina, ve které by byla podpora eura nadpoloviční. V okamžiku, kdy je veřejné mínění silně proti určitému aspektu, pak jsou vyjádření politiků k dané věci velmi opatrná.“

Druhý panel – ekonomický – byl osazen těmito řečníky: Helena Horská, hlavní ekonomka Reiffeisenbank, Elena Kohútiková, bývalá viceguvernérka Národní banky Slovenska, Danuše Nerudová, ekonomka a bývalá rektorka MENDELU a Mojmír Hampl, ekonom a člen Národní rozpočtové rady.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Žádná kvalitní kandidátka na eurokomisařku nebyla

6:14 Senátor Hilšer: Žádná kvalitní kandidátka na eurokomisařku nebyla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postu eurokomisaře.