Peksa (Piráti): Kdo nehraje podle pravidel, ten si nezaslouží evropskou pomoc, Orbáne

29.11.2022 7:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Maďarsku.

Peksa (Piráti): Kdo nehraje podle pravidel, ten si nezaslouží evropskou pomoc, Orbáne
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Je načase, aby Komise v jednání s Viktorem Orbánem konečně odhodila rukavičky. Kdo nehraje podle pravidel, ten si nezaslouží evropskou pomoc.

V Evropském parlamentu jsme dnes v drtivé většině přijali rezoluci, ve které vyzýváme Komisi, aby navrhla Radě zmrazit Orbánově vládě vyplacení části evropských fondů. Evropské peníze patří lidem, ne ulhaným autoritářům, kteří z nich financují místní oligarchy a rozleptávají maďarské nezávislé soudy, svobodná média a demokratické hodnoty.

Možná se teď ptáte, čím si vlastně Orbán takovou tvrdou reakci ze strany EU zasloužil.

Pokud má někdo mít nárok na evropské peníze, musí se podle toho taky chovat. Maďarsko se zavázalo dodržovat základní evropské demokratické hodnoty hned při svém vstupu do EU. Ve smlouvě o Evropské unii jde o druhý článek.

Vládní strana Fidesz Viktora Orbána ale poslední dekádu dělá snad vše pro to, aby zemi táhla opačným směrem. To je také důvod, proč Komise zatím Maďarsku odmítla vyplatit 5.8 mld. EUR z fondu obnovy po pandemii. Zároveň je situace právního státu v Maďarsku tak špatná, že mu teď hrozí, že může díky mechanismu podmíněnosti přijít o dalších 7.5 mld. € z fondu soudržnosti. Ve zkratce – Kdo nedodržuje základní principy EU, nezaslouží si její peníze.

Orbán Komisi proto před několika měsíci mazal med kolem huby, že začne sekat dobrotu a do minulé neděle zavede hned 17 opatření, které upadající situaci právního státu v Maďarsku napraví.

Výsledek? Nic se nezměnilo a Orbán v mezičase začal EU vydírat blokováním hlasování o důležitých zákonech v Radě, dokud mu EU peníze nevyplatí.

A jsme zpátky v přítomnosti. Jediná Orbánova odpověď na nesčetné výzvy Komise a Evropského parlamentu byla vždycky zatím jen snůška lží a prázdných slibů. Teď je čas, aby Komise konečně přestala Orbánovi vycházet vstříc a ukázala, že jí na ochraně demokratických hodnot v EU záleží.

Spuštění mechanismu podmíněnosti proti Maďarsku je ale jenom začátek. Musíme zapracovat na tom, abychom podobným problémům mohli včas předcházet. Nesmíme měřit dvojím metrem a spustit podobný mechanismus i proti Polsku, které se v lecčems snaží Maďarsko dohnat. Demokracie je velmi křehká. Pokud si ji necháme vzít, zpátky ji vrátíme jen těžko.2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…