Peksa (Piráti): Nové zastropování cen plynu na 180 eur/MWh. Byl to boj

21.12.2022 13:44 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zastropování ceny plynu.

Peksa (Piráti): Nové zastropování cen plynu na 180 eur/MWh. Byl to boj
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nové zastropování cen plynu na 180 eur/MWh.

V Bruselu se včera sešli ministři členských zemí EU pro energetiku na posledním jednání před koncem roku 2022. Na programu bylo především stanovit cenový strop na virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF), kde se v současnosti obchoduje většina plynu. Pro odhlasování maximální ceny plynu bylo potřeba kvalifikované většiny hlasujících, nikoliv souhlas všech, jako tomu bylo v případě některých jiných hlasování. Tentokrát tak maďarské „proti“ tak bylo jednoduše přehlasováno ostatními členskými státy.

Podle původního návrhu měl být strop asi o 100 eur vyšší, Česko, jako předsedající země, však šlo do jednání s tím, že pokusí prosadit oněch 180 eur za megawatthodinu, což se mu po několikahodinovém jednání podařilo. Německo bylo sice původně proti, nakonec však s návrhem též souhlasilo. Obávalo se, že se snížením cen energií přestanou domácnosti a firmy šetřit plynem, kterého stále rozhodně nemáme nazbyt a šetřit s ním rozhodně musíme i dál.

Obecně si myslím, že obdobné zásahy do ekonomiky spíše nepatří a narušují volný a svobodný trh. V současné extrémně výjimečné situaci však považuji výsledek jednání v podobě cenového stropu 180 eur/MWh za pozitivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …