Peksa (Piráti): Soukromí a identita je velmi vysoká hodnota, kterou nemůžeme riskovat

04.03.2024 6:23 | Tisková zpráva

Projekt Evropské digitální identity (eID) je jednou z klíčových součástí budoucí digitální architektury EU. Takzvané eID má za cíl lidem výrazně zjednodušit situace, při kterých dochází k prokazování jejich osobních údajů. Piráti nápad oceňují, zároveň ale varují před bezpečnostními riziky pro občany.

Peksa (Piráti): Soukromí a identita je velmi vysoká hodnota, kterou nemůžeme riskovat
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Evropská digitální identita má být dle návrhu Evropské komise dostupná všem občanům, rezidentům a podnikům EU prostřednictvím evropské digitální peněženky. Na návrhu nového rámce pro eID pracoval ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) jako stínový zpravodaj pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

„Už v červnu 2021, kdy Komise přišla s revizí nařízení eIDAS a návrhem na nový rámec pro Evropskou digitální identitu, bylo zjevné, že text obsahuje řadu pochybných ustanovení. Bohužel, Komise do původního návrhu vložila zejména řadu bodů problematických z pohledu soukromí občanů,” vysvětluje Peksa.

Návrh Komise vyžaduje, aby členské státy vydávaly digitální peněženku v rámci systému eID, který by byl postaven na společných technických normách a povinné certifikaci. Piráti byli právě proti zavedení povinné certifikace a ve vyjednáváních se jim podařilo zamezit zavedení tzv. „unikátního“ identifikačního čísla. Takový prvek by podle Peksy posloužil ke komplexnímu sledování životů evropských občanů.

„Soukromí a identita každého občana je pro nás velmi vysoká hodnota, kterou nemůžeme riskovat. I proto jsem rád, že se nám podařilo některým ustanovením zamezit a že jsme do návrhu dostali i několik klíčových záruk – např. to, že si uživatelé budou moci vybrat, která konkrétní data budou chtít s ověřovateli sdílet, že aplikace digitální peněženky bude mít (alespoň částečně) otevřený zdrojový, tedy open source, kód a že bude dobrovolná,” dodává stínový zpravodaj Peksa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.