Peksa (Piráti): Soukromí a identita je velmi vysoká hodnota, kterou nemůžeme riskovat

04.03.2024 6:23 | Tisková zpráva

Projekt Evropské digitální identity (eID) je jednou z klíčových součástí budoucí digitální architektury EU. Takzvané eID má za cíl lidem výrazně zjednodušit situace, při kterých dochází k prokazování jejich osobních údajů. Piráti nápad oceňují, zároveň ale varují před bezpečnostními riziky pro občany.

Peksa (Piráti): Soukromí a identita je velmi vysoká hodnota, kterou nemůžeme riskovat
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Evropská digitální identita má být dle návrhu Evropské komise dostupná všem občanům, rezidentům a podnikům EU prostřednictvím evropské digitální peněženky. Na návrhu nového rámce pro eID pracoval ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) jako stínový zpravodaj pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

„Už v červnu 2021, kdy Komise přišla s revizí nařízení eIDAS a návrhem na nový rámec pro Evropskou digitální identitu, bylo zjevné, že text obsahuje řadu pochybných ustanovení. Bohužel, Komise do původního návrhu vložila zejména řadu bodů problematických z pohledu soukromí občanů,” vysvětluje Peksa.

Návrh Komise vyžaduje, aby členské státy vydávaly digitální peněženku v rámci systému eID, který by byl postaven na společných technických normách a povinné certifikaci. Piráti byli právě proti zavedení povinné certifikace a ve vyjednáváních se jim podařilo zamezit zavedení tzv. „unikátního“ identifikačního čísla. Takový prvek by podle Peksy posloužil ke komplexnímu sledování životů evropských občanů.

„Soukromí a identita každého občana je pro nás velmi vysoká hodnota, kterou nemůžeme riskovat. I proto jsem rád, že se nám podařilo některým ustanovením zamezit a že jsme do návrhu dostali i několik klíčových záruk – např. to, že si uživatelé budou moci vybrat, která konkrétní data budou chtít s ověřovateli sdílet, že aplikace digitální peněženky bude mít (alespoň částečně) otevřený zdrojový, tedy open source, kód a že bude dobrovolná,” dodává stínový zpravodaj Peksa.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49989 lidí

Na trend digitálního ověřování totožnosti nedávno naskočila i Česká republika. eDoklady už nyní umožňují občanům mít svůj digitální občanský průkaz bezpečně uložený v?telefonu a prokazovat se jím například vůči státu.

„Velmi vítám změnu, kdy se data dostávají zpět k lidem a ti rozhodují, kdy a jak je využijí. V Česku jsme již na tomto principu zavedli eDoklady, které plánujeme plynule rozšířit do podoby EU wallet – tedy evropské digitální peněženky,” doplňuje pirátský expert na digitální služby a náměstek na Úřadu vlády Ondřej Profant. Podle něj zaručují české eDoklady vysoké zabezpečení i kontrolu nad osobními údaji.

Na evropské úrovni finální podobu Evropské digitální identity pirátští europoslanci ve Štrasburku nakonec nepodpořili. A to především kvůli obavám o nedostatečnou ochranu evropských občanů, a to například ve státech, které jsou s demokracií a právním státem na štíru – například v Maďarsku a Slovensku

„Návrh i po dlouhých vyjednáváních stále obsahuje řadu ustanovení sporných z pohledu ochrany soukromí. I přesto, že se nám podařilo zamezit zavedení hned několika problematických prvků, má návrh rámce pro Evropskou digitální identitu příliš mnoho děr, které by mohly nejen státy zneužít ke sledování vlastních občanů. Pro takto nedotažený zákon tedy nemůžeme zvednout ruku, potřebujeme chránit občany napříč Evropou. Mrzí mě to i proto, že na návrhu české předsednictví odvedlo skvělý kus práce, ” zakončuje Peksa.

Vše tak bude záležet na české implementaci eID. Piráti jsou pevně přesvědčení, že česká ministerstva v čele s místopředsedou vlády pro digitalizaci Ivanem Bartošem dokáží Evropskou digitální identitu zavést tak, aby byla jednoduchá, ale zároveň maximálně bezpečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii