Peksa (Piráti): Umlčování a likvidace nepohodlných soudců v Polsku

22.07.2021 13:44

Komentář na facebookovém profilu ke stavu justice v Polsku.

Peksa (Piráti): Umlčování a likvidace nepohodlných soudců v Polsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Demontáž polské justice v přímém přenosu. V hlavních rolích kontroverzní reformy je vládnoucí strana Právo a Spravedlnost.

Polský ústavní soud tento týden rozhodnul, že některá předběžná opatření Soudního dvora EU jsou v rozporu s polskou ústavou. Jedná se o velice nebezpečný a hlavně skandální krok - společné zákony EU jsou totiž nadřazené zákonům jednotlivých členských států, a ty by je měly respektovat. Jedná se o další pokus vládnoucí autoritářské strany PiS o destabilizaci evropského práva a potlačení právního státu v Polsku.

Opatření navrhovaná Soudním dvorem EU reagovala na několik let probíhající „reformu polského soudního systému“, o které se v Polsku vládnoucí strana snaží od svého zvolení. SDEU například požadoval přerušení činnosti tzv. disciplinární komory, která funguje jako nástroj PiS k posilování vlivu v justici, umlčování a likvidaci nepohodlných soudců.

Velmi oceňuji, že se Soudní dvůr EU nenechal zastrašit a rozhodl o tom, že disciplinární komora polských soudců je v rozporu s právem EU. Připojila se také Evropská komise, která Polsko zažalovala za neplnění právních předpisů EU.

Komise dnes zároveň také zahájila řízení s Polskem a Maďarskem kvůli porušování práv sexuálních menšin (LGBTIQ+) – tedy dalšího přestupku v udržování právního státu.
Od nástupu PiS se stav právního státu v Polsku neskutečně zhoršuje, jak můžeme sledovat na příkladě nezávislosti justice nebo v ochraně občanů před diskriminací, když vznikaly tvz. „Zóny bez LGBT“. Pokud chce Polsko setrvat v Evropské unii, musí respektovat její pravidla a zákony, které při vstupu podepsalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…