Peksa (Piráti): Volný a jeho Facebook? Nevím, jestli byla blokace správně. Co myslíte vy?

14.06.2021 13:02

Komentář na facebookovém profilu ke smazání facebookového profilu Lubomíra Volného.

Peksa (Piráti): Volný a jeho Facebook? Nevím, jestli byla blokace správně. Co myslíte vy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nejsem příznivcem Lubomíra Volného. Choval se ke mně častokrát nepřátelsky ve Výboru pro evropské záležitosti v české sněmovně, pokoušil se mi vnutit svůj byznys s chudobou v Ostravě, setrvale mě pomlouvá a obecně se těžko hledá jakákoliv pozitivní hodnota jeho chování. Vrcholu pro mě došel, když svým nájemníkům před lety řekl, že je vyhodí na ulici a mám se o ně postarat já, když už kritizuji jeho obchod s chudobou. Nakonec naštěstí vycouval, ale několik týdnů jsme se zcela vystresovanými lidmi museli řešit jejich nejbližší přežití. Podobně se chová i k dalším lidem, pranice za pultíkem Sněmovny je jenom špička jeho potřeby být viděn. Přesto váhám, jestli smazat jeho stránku na Facebooku bylo moudré rozhodnotí.

Velké on-line platformy, jako je Facebook, Twitter a další, hrají v dnešním informační společnosti čím dál tím větší roli. Propojují miliony nebo přímo miliardy uživatelů, a zásadně tak ovlivňují, jaké informace se k nám dostávají. Stránky na nich - jako byla třeba ta Volného nebo v minulosti Donalda Trumpa na Twitteru - tak mají co do počtu čtenářů podobný dosah jako velké celostátní noviny.
Zavřeli byste novinovou redakci? To je složitá otázka - na jedné straně je zde svoboda projevu, zároveň asi kdyby ony noviny systematicky lhaly, vyvolávaly nenávist či šířily poplašné zprávy, soud by jejich uzavření nařídil. Problém fungování současných velkých online platforem je v tom, že rozhodnutí takového významu jsou zde přijímána bez soudu a pouze na základě rozhodnutí někde uvnitř Facebooku.

V Evropském parlamentu se momentálně projednává Zákon o digitálních službách (Digital Services Act). To je zákon, který má určit pravidla, jak přistupovat k velkým on-line platformám. Je to evropské téma - např. evropské sídlo Facebooku je v Irsku, česká legislativa ho tedy nemá příliš šanci postihnout. Je potřeba vytvořit pravidla, jak postupovat v obdobných případech. Věřím, že potřebujeme hlavně férová pravidla pro všechny, transparenci rozhodnutí i toho co a proč je zobrazováno a co naopak platforma nenápadně schovává.

Teď je čas ta pravidla nastavit. Byl jsem určen zpravodajem pro DSA v Hospodářském výboru (ECON) a stínovým zpravodajem za frakci v Průmyslovém výboru (ITRE). Máte-li tedy chuť mi napsat, jak by měl DSA podle vás vypadat, napište mi do komentářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.