Peksa (Piráti): Výroba čipů se vrátí zpět do Evropy. Musíme ale navýšit investice

16.02.2023 9:15

Na plénu Evropského parlamentu byl odhlasován návrh na takzvaný „evropský pakt o čipech“, který slibuje vrátit výrobu polovodičových čipů zpět do Evropy. Ty jsou součástí v podstatě veškeré moderní elektroniky od smartphonů po elektroauta.

Peksa (Piráti): Výroba čipů se vrátí zpět do Evropy. Musíme ale navýšit investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Podle pirátských europoslanců je potřeba přesunout produkci komponentů zpět do Evropy pro získání nezávislosti. Alokovaná výše investic je však dle Pirátů vzhledem k cenám používaných technologií absolutně nedostatečná. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20109 lidí

„Návrh jsme sice s Piráty podpořili, nicméně máme k němu výhrady, především co se týče vyčleněných financí,“ popisuje europoslanec Mikuláš Peksa, který se dlouhodobě věnuje novým technologiím a inovacím. „Počítá se s celkovými investicemi ve výši 43 miliard eur, přitom jedna výrobní hala na nejmodernější čipy stojí 20 miliard. Pokud to myslíme s nezávislostí na dovozu polovodičových komponent vážně, investice by bylo potřeba násobně navýšit. Nicméně i tak jsem rád, že Evropský akt o čipech vzniká. Investovat do výzkumu, inovačních projektů, podporovat technologické startupy a mladé vývojáře je potřeba,“ zdůrazňuje pirátský europoslanec.

Nyní se přes 90 % moderních polovodičových čipů vyrábí v Asii, převážně na Taiwanu. Přitom ještě v devadesátých letech se Evropa na jejich světové produkci podílela téměř z poloviny. Především kvůli levnější pracovní síle se pak výroba posunula směrem na východ. Přestože ve vývoji elektroniky samotné jsme díky špičkovým technologiím na světové špičce, z hlediska dodávek čipů jsme závislí na dovozu. To se ukázalo především během pandemie covid-19 v posledních letech, kdy byla kvůli výpadku v mezinárodním obchodu zcela paralyzována některá průmyslová odvětví. „Díky této iniciativě bychom produkci čipů mohli do roku 2030 v Evropě zdvojnásobit, což je rozhodně krok správným směrem,“ doplňuje Peksa.

Takzvanému aktu o čipech se v Evropském parlamentu věnuje také europoslankyně Markéta Gregorová. "Dnes už víme, že bez vlastního špičkového výzkumu a robustních investic v oblasti čipů se jako Evropa neobejdeme. Jsem ráda, že si to dobře uvědomuje i Rada EU. Čipy jsou strategická surovina, jejíž výpadky jsme již my i naše ekonomiky v minulých letech bolestně pocítili. Vítám proto tento doplňující dokument k novému Zákonu o čipech, na němž jsem spolupracovala. A oceňuji jeho zaměření také na otevření výzkumu směrem k veřejnosti. Je to cesta, jak rozvíjet naše know-how společně v celé Evropě," dodává Gregorová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…