Peštová (ANO): Rozmnožují se nám tu pozměňovací návrhy s dobou účinnosti. Jasný nešvár

03.05.2023 17:01

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. května 2023 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí.

Peštová (ANO): Rozmnožují se nám tu pozměňovací návrhy s dobou účinnosti. Jasný nešvár
Foto: Repro Facebook
Popisek: Poslankyně Berenika Peštová (ANO)

Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla vystoupit k jednomu pozměňovacímu návrhu. Já už jsem to říkala u jiného zákona, že se nám, jak jsem říkala již včera, tady rozmohl takový nešvar, že se nám rozmnožují pozměňovací návrhy s dobou účinnosti.

Podle sbírky zákonů od 1. ledna 2020 platí, že právní předpisy nabývají účinnosti vždy buď k 1. lednu, nebo k 1. červenci a jen ve výjimečných případech, které jsou odůvodněny, mohou nabývat jiný den účinnosti. Je paradoxem, že toto se nám dostalo do sbírky zákonů z dílny ODS, konkrétně pana Bendy, který načetl pozměňovací návrh, kde toto upravil. A zde mám i steno, které tenkrát řekl pan poslanec Marek Benda - cituji: "Druhý pozměňující návrh, který předkládáme s panem kolegou Kupkou - a nebudu zastírat, že to byla jeho myšlenka, leč jenom tím, že jsem v tomto výboru, tak jsem si vzal její provedené za své - je návrh, abychom o tomto dokonce už od stávající sbírky zákonů, ne až s nájezdem nové sbírky, abychom už si pro stávající platné zákonodárství řekli, že v zemi jsou dva termíny, ke kterým se vyhlašují zákony - 1. 1. a 1. 7. Abychom přestali pořád s těmito zoufalými účinnostmi - nabývá účinnost patnáctým dnem, nabývá účinnost prvním dnem, třetím dnem měsíci... Tohle všechno, co pořád známe, ale aby bylo jasné, že se stačí podívat - k 1. červenci nabývají zákony ty a ty, k 1. lednu nabývají některé další."

Když se podíváte do tohoto zákona, opět tam byl přijatý pozměňovací návrh - nabývá účinnosti dnem poté, co bude zveřejněno ve sbírce zákonů. Takže já bych se chtěla zeptat ctěného pana poslance Marka Bendy, který tady tento pozměňovací návrh uplatnil, jestli budeme ctít váš pozměňovací návrh a literu zákona, to znamená, že zákony nabývají účinnosti 1. 1. anebo 1. 7., ve výjimečných případech - to jste tady potom ještě dál odůvodňoval, nechci vás tady obtěžovat - jako Rada bezpečnosti OSN a tak dále, to jste tam všechno citoval, kdy budou ty výjimečné stavy nastávat nebo legislativní stav nouze a tak dále, a nebo se to stane pravidlem, že si tady prostě budeme přijímat zákony a neustále budeme měnit účinnost tak, jak se nám hodí.

Já děkuji a doufám, že se k tomu pan poslanec Benda, prostřednictvím paní předsedající, vyjádří. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy