Pikal (Piráti): Korespondenční volba je naprosto běžnou věcí, kterou umožňuje 21 evropských států

07.07.2021 20:27

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 7. 2021 k vládnímu návrhu zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021

Pikal (Piráti): Korespondenční volba je naprosto běžnou věcí, kterou umožňuje 21 evropských států
Foto: Piráti
Popisek: Vojtěch Pikal

Děkuji za slovo. Prosím o pět minut. Hlásím se proto, abych odůvodnil svůj pozměňovací návrh, který za mě načetl ve druhém čtení kolega Michálek, kterému za to tímto děkuji. Jedná se o pozměňovací návrh k tomuto sněmovnímu tisku, který má umožnit korespondenční hlasování pro občany České republiky, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí. Tito občané mají v dnešní době možnost hlasovat na našich ambasádách. Ovšem v souvislosti s pandemií je daleko více ztížený pohyb a to jak uvnitř státu, tak i mezi státy. Ostatně nedávno jsme zažili nějaké nečekané uzavření hranic. Takže chci umožnit v rámci této mimořádné situace, aby naši občané, kteří žijí a dlouhodobě pobývají v zahraničí, nebo jsou tam na dovolené a budují tam dobré jméno České republiky, posílají nemalé částky zpět do českého rozpočtu, aby se mohli zúčastnit toho základního občanského aktu a volit.

Ten systém není nic neobvyklého a zvláštního. Korespondenční volba je naprosto běžnou věcí, kterou umožňuje 21 evropských států, včetně například onoho sousedního Slovenska. Je to tak, že občan musí ověřeným způsobem, to znamená úředně ověřeným podpisem, elektronickou datovou schránkou nebo elektronickým podpisem, zažádat svůj zastupitelský úřad o zaslání hlasovacích lístků. Ty poté vyplní a v návratové obálce je opět pošle zpátky.

Tato úprava vychází z předloženého sněmovního tisku 536 a reaguje na veškeré připomínky Ministerstva vnitra, které se již k tomuto objevily. To asi krátce. Chtěl bych zopakovat, že korespondenční volbu měla a stále má tato vláda ve svém programovém prohlášení. Takže to vidím jako vhodnou příležitost naplnit toto programové prohlášení. A když tady ta většina, alespoň deklarovaná, pro korespondenční volbu je, tak ji konečně zavést. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…