Pilař (ODS): Několik návrhů k reformě fungování ODS

15.01.2014 22:33

Nemá smysl nic přikrášlovat. ODS je ve vážném ohrožení. Prohráli jsme v řadě dvoje volby sněmovní (místy zcela bez zisku mandátu), dvoje volby krajské (všude bez zisku hejtmana), volby senátní i komunální. Výsledky strany jsou katastrofální a připadá mi, že ne všichni vážnost situace plně doceňují.

Pilař (ODS): Několik návrhů k reformě fungování ODS
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Propagační předměty ODS

Zároveň se však rýsuje obrovská příležitost. Příležitost ODS konečně reformovat a vytvořit v této zemi první špičkově fungující moderní pravicovou stranu západního střihu. Buďme k sobě proto upřímní. Už nemáme, co ztratit. Několik příkladů nutných kroků:

Nové členy nebo smrt. Léta u moci stranu místy zcela personálně vyčerpala. Roky jsme zanedbávali vyhledávání nových lidí a přijímání bylo zdlouhavé a náročné. Coby bývalý člen Conservative Party Velké Británie mohu říci, že vstup mi trval cca 90 sekund. Všude na západě se přijímá přátelsky a online. Strany si tak zajištují nové lidi, nápady, spojení s dalšími voliči, místy i skupinami. Je nezbytné vytvářet prostředí, které bude kreativní a schopné jedince lákat, nikoliv ubíjet, a eliminovat zbytečně formální bariéry.

To „O“ znamená občanská. Přemýšleli jste někdy, proč je v názvu ODS slovo občanská? Je možná načase redefinovat náš vztah k občanské společnosti, spolkům i aktivistům. Zdá se nesmírně krátkozraké přenechávat všechny tyto opinion makery TOP 09 a ANO, kteří s nimi úzce a systematicky (byť často jen účelově) spolupracují. Vliv všech těchto skupin od 90. let („Když se vám to nelíbí, jděte do voleb.“) velmi vzrostl. Úspěšná strana je nemůže „klausovsky“ ignorovat. Občanská společnost není nepřítelem občanské strany. A protože aktivisté pomalu rozpoznávají falešnost některých subjektů, může naopak být jejím přirozeným spojencem. Doba se mění a my s ní.

Jak aktivizovat členy. Veškeré zapojení řadového člena nemůže spočívat ve dvou hlasováních místního sněmu ročně. Musíme členy reálně vtáhnout do dění, chceme-li, aby stranu sami tlačili vzhůru. Jak to ale udělat? Člen především musí cítit, že může sám něco ovlivnit a změnit. Neexistuje například žádný racionální důvod, proč bychom neměli mít přímou volbu předsedy ODS. Stejně tak hlasovací právo na oblastním sněmu může mít každý člen dané oblasti. Složitý, mnohaúrovňový delegační systém, kde řadový člen vlastně nemůže do ničeho moc mluvit, rozhodně nepůsobí dvakrát motivačně. Jaký smysl mají klíče 1:5 v situaci, kdy se většinou vejdeme k pár stolům?

Strana jako klub. ODS je plná zajímavých lidí z mnoha oborů. Podnikatelů, manažerů, úředníků, poslanců, lékařů. Pro řadu členů by bylo lákavé se s představiteli své strany setkávat, navazovat kontakty, slyšet nové názory. K tomu ale musíme fungovat více jako klub. Panelová diskuse či frontální způsob zasedání sněmů tento účel neplní. Je třeba maximálně posilovat neformální, klubový, „hospodský“ kontakt mezi členy a funkcionáři. Vždyť nejsme jen politická partaj. Každý z nás působí v nějakém oboru, mnozí na špičkové úrovni. Prostor pro cílené propojování, sítě a „serendipitu“ je stále obrovský.

Spolupráce s mladými. Ve Studentských volbách 2013 měla ODS pouze 6%. TOP 09 měla hlasů třikrát(!) více. Dnešní středoškoláci jsou ale zítřejšími voliči a ODS si nemůže dovolit být u nich svým konkurentem takto přehrávána. Snažme se přijmout více mladých lidí a iniciativně s nimi spolupracovat. Jinak se budeme za pár let hodně divit.

Existuje samozřejmě mnoho otázek, na které zde není prostor. Třeba manažerská síť nesmí mít podobu skupiny špatně placených sekretářek. Nutná je  profesionalizace volební kampaně. V době špičkové práce PSB už zkrátka nelze jet devadesátkové kampaně založené na tunách papíru. Také je třeba preferovat témata, jež nám získají hlasy. Například originální ekonomický program prezentovaný skutečnými experty. Boj proti EU a směrnici 2006/35/ECB naše voliče nezajímá a nestojí o něj.

Ovšem největší (a možná poslední) chybou by bylo myslet si, že pro návrat stačí vyměnit vedení a počkat, až konkurence udělá chyby. V naši situaci už je citelný zásah do stanov a vnitřního fungování jedinou možností. Je to zároveň bez přehánění historická šance. Stále máme hodně co nabídnout a proměna ODS v moderní západní pravicovou stranu by byla darem pro celou naši zemi. Dnes už nebojujeme jenom za sebe. Společnost akceschopné občanské demokraty potřebuje a my nesmíme selhat.

Autor je předsedou MS ODS Čimice (ODS Praha)

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…