Pilc (Svobodní): Blokování dopravy se schovává pod eufemismus zklidňování

06.05.2015 16:25

Podle nápadů dopravních zklidňovačů se ve městech na zastávkách MHD má odstranit místo pro stání autobusů mimo silnici, tak zvané zálivy. Jakmile autobus na zastávce zastaví, budou muset zastavit i auta. Prý kvůli bezpečnosti.

Pilc (Svobodní):  Blokování dopravy se schovává pod eufemismus zklidňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové na autobusové zastávce

V rámci projektu, který má v názvu slovo Mobilita, se má blokovat automobilová doprava. Bylo by to legrační, kdyby to nebyla pravda. Má to být zklidňující prvek. Když se odstraní místo, kam autobus na zastávce mohl zajet, aby nepřekážel na silnici, autobus tedy na zastávce na silnici zůstane a dopravu zablokuje. Tím se prý doprava zklidní a zpomalí.

Blokováním automobilové dopravy se prý ukazují preference města. Město by ale nemělo dávat přednost jednomu druhu dopravy před jiným a snažit se zvýhodňovat jeden způsob dopravy a snažit se znevýhodňovat jiný způsob dopravy. Mělo by nechat rozhodování na lidech, jakým způsobem budou svou dopravu řešit a nemělo by se jim snažit znepříjemnit jejich zvolený způsob přepravy. Město by mělo být přívětivé ke všem lidem.

Kvůli bezpečnosti dětí, které na zastávce před osmou hodinou ráno vystupují a jdou do školy, by zklidňovači dopravy chtěli dopravu zablokovat i v deset dopoledne, kdy jsou děti ve škole, i v sedmnáct hodin odpoledne, kdy jsou děti ze školy dávno doma

Blokování dopravy, které je vydáváno za zklidňování

Jako kdyby neexistovalo jiné řešení. Přitom zákon o provozu na pozemních komunikacích říká: "Za autobusem s označením "Označení autobusu přepravujícího děti", který zastavil v označené zastávce, musí řidič jiného vozidla zastavit vozidlo. Pokračovat v jízdě může až po odjezdu autobusu ze zastávky. Řidiči protijedoucích vozidel musí přihlédnout k možnosti vběhnutí dětí do vozovky a jízdu přizpůsobit tak, aby děti nebyly ohroženy." Ve městě je také běžné, že tu půlhodinu nebo hodinu, kdy děti ráno vystupují na zastávce u školy, na místě dohlíží a dopravu u přechodu pro chodce v blízkosti zastávky řídí policista.

Toto blokování dopravy, které je vydáváno za zklidňování dopravy, je jen házení klacků pod nohy lidem, kteří cestují jiným způsobem, než hromadnou dopravou.

autor je místopředseda krajského sdružení Svobodných v Ústeckém kraji

Psáno pro blog idnes.cz

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu