Piráti: Jménem republiky - Kolektivní správci nemají nárok

26.01.2014 12:41

Pirátská strana získala přelomový rozsudek týkající se poplatků za provozování hudebního vysílání. Pokud v podniku hraje svobodná hudbu, kterou autoři a umělci poskytli k volnému sdílení, nemusí podnikatel platit OSA a Intergramu žádné poplatky.

Piráti: Jménem republiky - Kolektivní správci nemají nárok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

V tomto případě soud rozhodl ve prospěch restauratéra René Vaněčka, který provozuje Posezení Pohoda v Kadani. René Vaněček je člen Pirátů v Ústeckém kraji. Žalobu Intergramu na zaplacení poplatku ve výši 3272 Kč za rádio za roční produkci soud zamítl. Protože se Intergram nemůže odvolat, nabylo rozhodnutí právní moci.

Soud v rozsudku uvedl, že „rádio jakožto součást multifunkčního zařízení nebylo využíváno, celé zařízení bylo umístěno za barem a zákazníci restaurace neměli sami možnost ho ovládat, nýbrž mohlo být ovládáno pouze obsluhou baru“. Podle soudu bylo „prokázáno, že k veřejné produkci prostřednictvím rádia nedocházelo“. Vedle prohraného soudního sporu má Intergram také povinnost zaplatit restauratérovi náklady řízení.

Byl tak bezezbytku potvrzen návod Pirátů, jak provozovat svobodnou hudbu bez poplatků, který strana zveřejnila v roce 2012, když chtěla pomoci živnostníkům šikanovaným kolektivními správci. Naopak rozsudek vyvrací lživé tvrzení ze strany OSA, která v březnu 2013 požadovala po podnikatelích další licenci. Na stranu Pirátů se také postavili nezávislí právní experti. Soudní rozsudek je dobrá zpráva pro všechny uživatele svobodné hudby, protože podle nového občanského zákoníku mají právo očekávat, že v jejich případech by soud rozhodl obdobně.

Na stránce http://hudba.pirati.cz si může podnikatel do své provozovný stáhnout svobodnou hudbu vybraného žánru, kterou pak pouští jako podkresovou hudbu ve své provozovně, nebo hrát hudbu nahranou svými přáteli. Narozdíl od komerčních rádií si může vybrat jenom skladby, které se mu líbí, nepouští zákazníkům reklamu a nemusí platit zmíněný poplatek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby