Piráti: Jsme v krizi bydlení

02.09.2021 5:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k bytové nouzi

Piráti: Jsme v krizi bydlení
Foto: Piráti,STAN
Popisek: Piráti a Starostové a nezávislí

Jsme v krizi bydlení. V bytové nouzi je 60 tisíc dospělých a 20 tisíc dětí. Dalším statisícům nouze hrozí. A staví se pomalu. Podle Světové banky jsme ve srovnání stavebních řízení na 157. místě, trvá u nás až 246 dní.

Byty je potřeba stavět, ne danit, a hlavně: byty jsou k bydlení. Je ale potřeba se rozhlédnout po celé zemi a pomoci neprávem opomíjeným regionům a jednotlivým obcím, aby se také snížil tlak na velká města. Nejlépe tím, že bude v regionech dobře placená práce s vyšší přidanou hodnotou a dostatečná infrastruktura. A když už dojíždět, tak rychle a efektivně. Co budeme dělat?

Podpoříme bydlení i mimo velká města a umožníme lidem žít tam, kde chtějí. Poptávku po bytech zvyšuje masivní přesun lidí do měst. Pochopitelně. Jde se za prací, službami, životním stylem. Vylidňují se ale obce a celé regiony. Díky dobré dopravní obslužnosti a vysokorychlostnímu internetu bude bydlení a podnikání i na venkově snazší. To příznivě ovlivní místní ekonomiku a budou vznikat také pracovní místa přímo v regionech. Chceme podpořit regiony i dostupným zdravotnictvím, bohatou nabídkou služeb a kvalitními vzdělávacími institucemi.

Poskytneme obcím finance na vytváření vlastního bytového fondu. Ten bude alternativou k tržním developerům a zmírní tak astronomické ceny bytů. Nižší nájemné v obecních bytech podpoří mladé rodiny či potřebné profese (lékaři, učitelé apod.) a vytvoří tlak na snížení nájmů na celém trhu.

Chceme dát víc pravomocí městům a obcím, aby měly možnost účinně spolupracovat s developery. Nechceme mrtvá sídliště bez zázemí a služeb. Se schvalováním změn územních plánů a s výstavbou musí jít ruku v ruce domluva na spoluúčasti na zajištění potřebné infrastruktury. Taková spolupráce se ve výsledku vyplatí všem. Podrobněji zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…