Piráti: Plníme, co jsme si předsevzali a obsadili jsme silové výbory v Evropském parlamentu

07.07.2019 7:37

Před Evropskými volbami si čeští Piráti vytyčili působnost ve výborech Evropského parlamentu, které by odpovídali jejich odborným kvalitám a zaměření. Nyní můžeme konstatovat, že se zadařilo i na tomto poli a trojice českých a jeden německý Pirát obsadili místa v klíčových výborech EP.

Piráti: Plníme, co jsme si předsevzali a obsadili jsme silové výbory v Evropském parlamentu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Krátce poté, co se jedním ze čtrnáctky místopředsedů Evropského parlamentu stal Marcel Kolaja a stal se tak vůbec prvním Pirátem v historii na tak exponované politické pozici, došlo ke hlasování o výborech, kde Piráti znovu uspěli. Jde o výbory mezinárodního obchodu (INTA), průmyslu, výzkumu a energetiky (ITRE), vnitřního trhu a ochrany spotřebitelů (IMCO) a konečně i právních záležitostí (JURI).

“Nejen, že jsme při vyjednávání získali jednu z nejvyšších funkcí, místopředsedu Evropského parlamentu, ale navíc je každý z nás hlavním členem značně silových výborů. Já jsem v INTA, Mikuláš Peksa v ITRE, Marcel Kolaja v IMCO a Patrick Breyer v JURI. Zároveň jsme takzvanými zástupnými členy v dalších výborech a nyní budeme usilovat o koordinátorské pozice v několika z nich - to znamená, že bychom měli možnost určovat zpravodaje různých legislativních návrhů a přístup na setkání koordinátorů," řekla europoslankyně a předsedkyně Evropské pirátské strany Markéta Gregorová.

Evropští Piráti tedy vedle zisku místopředsedy Evropského parlamentu zasednou také v parlamentních výborech. Dosavadní intenzivní vyjednávání v politické skupině jim vynesla místa v těch nejvíce poptávaných. „Jde o výsledek šesti týdnů plného nasazení a týmové práce všech pirátských europoslanců. Strategie odletět do Bruselu vyjednávat pět hodin po vyhlášení výsledků voleb teď nese svoje ovoce. Mám radost, že náš proaktivní a zároveň vysoce kompetentní přístup přesvědčil ostatní kolegy o tom, že to se změnou poměrů v evropské politice myslíme vážně,“ komentoval dosavadní výsledky pirátské delegace její vedoucí Marcel Kolaja.

Ten zasedne ve výboru IMCO, který se zabývá vnitřním trhem a ochranou spotřebitelů. V jeho rámci se chce zabývat zejména odstraňování překážek jednotného digitálního trhu. Markéta Gregorová bude ve výboru INTA (mezinárodní obchod) dohlížet například na obsah smluv jako je MERCOSUR. Mikuláš Peksa míří do výboru ITRE (průmysl, výzkum a energetika), ve které se budou řešit například témata udržitelné energetiky nebo podpora vědeckého rozvoje Evropy. Německý Pirát Patrick Breyer nakonec zasedne ve výboru JURI (právní záležitosti), ve kterém se řeší například copyright či problematika uchování citlivých dat.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…