Piráti: Témata plenárního zasedání Evropského parlamentu

06.03.2022 21:15 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa se budou příští týden zabývat na plenárním zasedání ve Štrasburku následujícími tématy:

Piráti: Témata plenárního zasedání Evropského parlamentu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Válka na Ukrajině
V úterý i ve středu se budou europoslanci zabývat válkou na Ukrajině a jejími důsledky. Za poslední týden Ukrajinu opustilo více než milion lidí prchajících před válkou. Evropská komise tak navrhla aktivovat směrnici o dočasné ochraně, která se týká například práva na dočasný pobyt Ukrajinců v Evropské unii. V debatě budou europoslanci řešit také další sankce na Rusko. Situaci na východě Evropě se dlouhodobě aktivně věnuje Markéta Gregorová.

Sankce za zahraniční vměšování
Ve středu budou europoslanci hlasovat o důležité zprávě výboru pro zahraniční vměšování a dezinformace (INGE). Zpráva popisuje, jakým způsobem autoritářské režimy ovlivňují demokratické zřízení v zemích EU a navrhuje postupy a sankce, jak těmto útokům společně čelit. Zaměřuje se i na dezinformace, roli sociálních médiím, důležitost vzdělávání v mediální gramotnosti a pomoc Ukrajině s kyberbezpečností v současné situaci. Koordinátorkou výboru je Markéta Gregorová, která považuje zprávu za zlomovou.

Právní stát
Europoslanci budou ve středu také hlasovat o usnesení, které vyzývá Komisi k ochraně rozpočtu Evropské unie před zneužíváním vlád, které porušují evropské hodnoty. Text hodnotí důsledky rozhodnutí Soudního dvora EU potvrzující platnost nařízení, jež podmiňuje čerpání evropských peněz dodržováním rozpočtu Evropské unie. Usnesení Piráti pravděpodobně podpoří, tématem se zabývá Mikuláš Peksa.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Rozpravy o Evropském semestru
Ve středu na rozpravě o Evropském semestru pro koordinaci hospodářské politiky promluví pravděpodobně europoslanec Mikuláš Peksa. Evropský semestr poskytuje rámec ke koordinaci hospodářských politik v celé Evropské unii. To členským státům umožňuje projednávat jejich hospodářské a rozpočtové plány a sledovat vždy v konkrétní dobu během roku dosažený pokrok.

Začátek nových výborů
Ve středu europoslanci pravděpodobně finálně schválí vznik třech nových výborů. Pokračovat by měl zvláštní výbor pro zahraniční vměšování a dezinformace, který aktuálně koordinuje Markéta Gregorová. Ta si od výboru slibuje možnost spolupráce na implementaci závěrečné zprávy s Evropskou komisí. Pro Piráty je také důležitý vyšetřovací výbor, který má prověřit údajné používání programu Pegasus a obdobného sledovacího špionážního softwaru. Kromě něj se má zřídit také zvláštní výbor pro pandemii Covidu-19.

Baterie a odpadní baterie
Ve čtvrtek budou europoslanci hlasovat o zprávě výboru pro životní prostředí (ENVI). Europoslanci očekávají, že se usnesení bude týkat kromě likvidace baterií také snižování energetické závislosti na Rusku. Téma sledují europoslanci Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…