Piráti: Všichni mají mít stejná práva i povinnosti

03.07.2023 10:21 | Tisková zpráva

Sněmovna v prvním čtení schválila návrh na manželství pro všechny, který Piráti jako jediná parlamentní strana jednotně prosazují již od minulého volebního období. Zákon, který podporují dvě třetiny Čechů a Češek, by umožnil uzavřít stejnopohlavním párům manželství a získat konečně stejná práva, která dosud narozdíl od ostatních dvojic jako registrovaní partneři nemají.

Piráti: Všichni mají mít stejná práva i povinnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Nerovné podmínky jsou nejen nedůstojné, ale duhové rodiny včetně jejich dětí mají také výrazně menší právní jistoty, což jim komplikuje řadu běžných životních situací. Novelu zákona o manželství pro všechny páry předložili Piráti spolu s dalšími koaličními stranami v červnu 2022.

„Piráti prosazují svobodu, rovný přístup ke všem, a tedy i rovné povinnosti a práva pro všechny. A jako jediní z parlamentních stran jsme v tom dlouhodobě jednotní. Za rovné manželství ve Sněmovně bojujeme už od roku 2018. Manželství pro všechny prostě dotáhneme, konečně jsme udělali další krok. Nelze přeci rozdělovat občany do kategorií podle toho, koho mají rádi a s kým si přejí strávit život. Něco takového do 21. století prostě nepatří,” uvedl vicepremiér vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26114 lidí

„Návrh nikomu neubližuje, jen dává právní jistotu rodinám, kterým dnes chybí a pomůže tisícům párů a jejich dětem. Je na čase naslouchat tomu, co si přejí občané, přijetí návrhu má vysokou podporu společnosti, která se stále zvyšuje, manželství pro všechny funguje už ve 34 zemích světa a další se přidávají. Hlasováním v tomto prvním čtení debata nekončí, jako Piráti budeme bojovat za narovnání práv u stejnopohlavních párů až do konce. Nejde tady totiž o politiku, ale o lidskost, důstojnost a uznání hodnoty každého jednotlivce,” řekla poslankyně za Piráty Klára Kocmanová.

„Současný stav, kdy mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím existuje řada rozdílů, je nespravedlivý. Ve státě, kde všichni platí daně a mají stejné povinnosti, mají mít i rovná práva. Pouze jeden z rodičů je dnes u stejnopohlavních párů zákonným zástupcem, což způsobuje mnoho praktických problémů. Aktuální právní a administrativní překážky tak vytvářejí diskriminační systém, v němž část rodičů nemá například právní nárok na informace o dítěti v nemocnici, duhové rodiny čelí problémům při vyřizování společného bydlení, při žádostech o sirotčí důchod nebo dědictví po nebiologickém partnerovi. Tato a desítky dalších omezení jsou pro nás nepřijatelná,” sdělila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

„Nerozumím tomu, proč stále postihujeme lidi za to, že se nějak narodili, že se jim líbí holky nebo kluci, nikomu tím neškodí a stát jim brání uzavírat plnohodnotné manželství. To je fakt středověk. Pro mě je rovnice jednoduchá. Stejné povinnosti rovná se stejná práva,” dodal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…