Piráti a STAN: Peníze na pomoc lidem, nikoliv na podporu uhlobaronů

27.09.2021 19:21 | Tisková zpráva

Piráti a Starostové nedovolí, aby uhlobaroni inkasovali za předražené ceny energií na úkor běžných domácností. Návrh vicepremiéra Karla Havlíčka, aby z výnosů emisních povolenek, jejichž ceny rychle stoupají, bohatla hrstka oligarchů, koalice odmítá.

Piráti a STAN: Peníze na pomoc lidem, nikoliv na podporu uhlobaronů
Foto: Piráti,STAN
Popisek: Piráti a Starostové a nezávislí

Rostoucí náklady občanů za energie chce ministr Havlíček kompenzovat zavedením další sociální dávky tzv. energetickým voucherem, podle zástupců koalice Pirátů a Starostů se jedná o další byrokratizaci. Zavádění nové dávky znamená ještě větší komplikování sociálního systému a snížení efektivity pomoci. Pomoci by přitom mohla úprava životního minima či zlepšení fungování Modernizačního fondu. Spekulaci s emisními povolenkami obě koaliční strany striktně odmítají.

„V Modernizačním fondu nyní skončí desítky miliard z emisních povolenek a je na vládě, jak efektivně s fondem naloží. Především z něj musí podpořit opravdovou modernizaci energetiky včetně teplárenství a snížit tak naší závislost na fosilních palivech,” uvedl poslanec Pirátů Petr Třešňák.

Aby prostředky končily v kapsách uhlobaronů namísto tam, kde pomohou občanům, kterých se těžba dotýká, odmítá pirátský senátor Lukáš Wagenknecht: „Piráti budou podporovat v rámci evropského sociálního dialogu na zmírnění dopadu růstu cen emisních povolenek vyplacení těchto peněz pro běžné spotřebitele. To znamená pro všechny domácnosti, nejen pro vyvolenou hrstku.“

Josef Bernard, kandidát Starostů v Plzeňském kraji, varoval před zneužíváním systému emisních povolenek k jiným účelům, než jsou určeny: „To už je opravdu blázinec. Peníze z emisních povolenek musí jít na modernizaci naší energetiky, ne zpátky těm, kteří klima a naše životní prostředí nejvíce zatěžují.”

Zástupci koalice Pirátů a Starostů budou také dále tlačit návrh na úpravu horního zákona o ochraně a využití nerostného bohatství, který předložila skupina senátorů v čele s Miroslavem Balatkou. Šance na jeho schválení by mohla být podle předkladatelů po ustavení nové Poslanecké sněmovny. Návrh už dříve nepodpořil ani jeden poslanec za ANO, SPD a KSČM z Ústeckého a Karlovarského kraje, přestože šlo o peníze pro jejich vlastní regiony. „Naší snahou je rozložit úhradu z vydobytých nerostů vedle obcí a státu i mezi kraje, které jsou těžbou přímo postiženy. Regiony by měly získat více peněz z poplatků, které těžaři platí. Návrh se nezaměřuje pouze na regiony, kde probíhá povrchová těžba hnědého uhlí, ale i povrchová těžba ostatních nerostů jako je písek a kámen. Nové rozdělení bude počítat s 33 procenty pro obce, což zůstává beze změny, 37 procenty nově pro kraje a 30 procenty pro státní rozpočet. Poplatek se tedy nezvyšuje, pouze se mění jeho rozdělení,“ uvedl Balatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…