Piráti plní slib a bojují proti kumulaci funkcí

25.04.2019 22:44

Martin Arden a Ladislav Kos ml. dnes na Zastupitelstvu hl. m. Prahy nahradili uvolněné zastupitele Daniela Mazura a Tibora Vansu. Ti v období do půl roku po zvolení do funkce zároveň vykonávali uvolněné funkce v jiných městských částech.

Piráti plní slib a bojují proti kumulaci funkcí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti tento mechanismus avizovali v povolební strategii pro volby do zastupitelstva magistrátu Hlavního města Prahy 2018. Oba uvolnění zastupitelé doručili písemně svoji rezignaci primátorovi Zdeňkovi Hřibovi, konkrétně Daniel Mazur 3. dubna a Tibor Vansa 8. dubna. Primátor jejich rezignaci přijal a tím dnem zanikl jejich zastupitelský mandát na Zastupitelstvu hl. m Prahy. Do půl roku po zvolení do funkce starosty Prahy 11, složí svůj zastupitelský post také starosta Prahy 11 a zároveň zastupitel Magistrátu hl. m. Prahy Jiří Dohnal.

Piráti jsou zásadně proti kumulaci funkcí a sčítání vyplácených honorářů. Každý volený zastupitel by se své uvolněné funkci měl důsledně věnovat naplno. Pirátští zastupitelé kandidující zároveň na městské části se v souladu s kodexem musejí vzdát od prvního jednání zastupitelstva maximálně do půl roku mandátu na městské části nebo magistrátu, pokud v jiném zastupitelstvu získají uvolněnou funkci.

Ladislav Kos ml. k výkonu funkce zastupitele dodává: “Svým jmenování se mohu ještě aktivněji zapojit do pražské politiky. Má práce na magistrátu začala ihned po volbách. Zabývám se financováním sportu, v této souvislosti předsedám sportovní komisi, kde se s kolegy napříč politickým spektrem společně s radním pro sport snažíme podpořit smysluplné sportovní aktivity. V předchozích letech si navíc některé figurky z pražského podpalubí zvykly sosat z veřejných rozpočtů, sport to bohužel schytal nejvíce. Nyní tyto zdroje postupně omezujeme, především žádosti o mimořádné granty, které obcházejí standardní grantové programy. Druhou gescí, o kterou se zajímám, je doprava. Ta má v Praze svůj rub a líc. Veřejná doprava v Praze je na světové špičce, je potřeba tuto úroveň zachovat nebo ji ještě vylepšit. Vedle toho však Praha trpí nedostatky v individuální automobilové dopravě. Dálnice vede centrem Prahy, Pražané trpí nedostatkem parkovacích míst, nejsou dostatečně využívány prvky telematiky. Věřím, že svou pozicí v pražském zastupitelstvu pomohu také k lepšímu přenosu informací mezi magistrátem a mou domovskou MČ Praha 11.”

Pro druhého dnes jmenovaného zastupitele Martina Ardena je v politice nejdůležitější spolupráce. “Jsem již zapojený do dvou Výborů, konkrétně do sociálního a národnostních menšin. Věnuji se systematicky humanitární pomoci lidem bez domova, otázkám romské integrace a sociální asimilace. Prioritou je pro mě podporovat vědu, vzdělání a kulturu. Za Piráty věřím, že změny které společnosti přinášíme dokážeme realizovat. Sliby občanům plním.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice