Piráti požadují nejnižší možnou hranici 13 let pro internetovou samostatnost

07.05.2018 15:00

Piráti požadují stanovení nejnižší možné hranice 13 let pro tzv. internetovou samostatnost, tedy věk, do kterého dítě potřebuje souhlas rodiče pro registraci na internetové službě.

Piráti požadují nejnižší možnou hranici 13 let pro internetovou samostatnost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Evropská směrnice GDPR, která bude v květnu implementována v ČR, stanovuje hranici samostatnosti na 16 let. Vinou neshopnosti vlády v demise však ČR dosud nestihla legislativně ustanovit vlastní hranice samostatnosti, a to i přes to, že Piráti na časovou tíseň upozorňovali v předstihu a požadovali včasné zařazení bodu na jednání Sněmovny. EU totiž členským státům dává možnost stanovit věkový limit mezi 13-16 lety.

Piráti se domnívají, že ve třinácti letech je již jednotlivec dostatečně schopný pochopit následky registrace a tedy i zpracování osobních údajů. Přílišná ochrana by naopak z mého pohledu mohla vést k efektu zlaté klece, tedy že by se někteří mladí neseznamovali s věcmi postupně, ale rovnou by šli do hluboké vody. Pozměňovací návrh proti vládní hranici již Piráti předložili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice