Platil (SZ): Komu v Evropě zavolá Donald Trump? O evropském prezidentském mandátu

25.12.2016 22:31

Evropský parlament je jedinou institucí, která je přímo volena svými občany.

Platil (SZ): Komu v Evropě zavolá Donald Trump? O evropském prezidentském mandátu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Je po volbách a máme za sebou historicky první prezidentské volby v USA, které nedopadly tak, jak průzkumy předpovídaly. Bez ohledu na naší neschopnost předvídat budoucnost na základě nepřesných čísel, v Bílém domě se usídlí jeden člověk. Stejně jako v Rusku i v USA zvítězil člověk propagující svou osobnost a mluvení spatra spíš než ekonomickou a politickou platnost svého programu.

Mou otázkou není, zda-li měl být zvolen Donald Trump prezidentem, ale co může Evropa udělat pro to, aby Donald Trump, Vladimir Putin a Xi Jinping měli komu zavolat v Evropě?

 

Volby dopadly zajímavě. Ačkoli Hillary Clinton získala víc hlasů (59,729,095:59,510,541), získala méně volitelů (228:279)To reálně znamená, že víc Američanů chtělo jednoho kandidáta, ale počet jejich zástupců (volitelů) nebyl proporční na počtu volitelů. Znamená to také, že pokud jste byli voličem Hillary Clinton v Montaně, vaše třetina hlasů se nepočítala a nedostali jste tedy "alespoň" jednoho volitele.

 

Zajímavé také je, že šlo volit jen 119 242 188 voličů. Tedy třetina z 323,995,528 občanů. 

 

Byl-li tedy Donald Trump zvolen "většinou", pak to nebylo 49.9 % voličů, ale 18.3 % občanů.

 

Podobnou sílu mandátu má i náš prezident Miloš Zeman. Toho volilo 2 717 405 voličů (54.8 %), ale 25.7% občanů.

 

Takový mandát není silný.

 

V současné době je Evropský parlament jedinou institucí, která je přímo volena svými občany.

 

Evropská unie má 507 milionů obyvatel. Evropský prezident opírající se o většinu voličů by tak měl dostatečně silný mandát.

 

Evropský prezident nemůže být zvolen čtvrtinou občanů.

 

Pokud chceme vysokou volební účast a zároveň minimalizaci nákladů na volby, měli bychom se poučit z Estonska, vytvořit e-občanku, a vytvořit bezpečný způsob jak volit online.

 

Dodatek:

 

"Všichni, kdo neopustí město, budou považováni za bandity a teroristy a zničeni našim dělostřelectvem a letectvem. Nebudou žádná další vyjednávání." - těmito slovy uvedl novopečený prezident Putin ofenzivu v čečenském hlavním městě Groznyj.

 

Ruské obléhání začalo na Boží hod, 25. prosince 1999. Ve městě stále zůstaly desítky tisíc civilistů. Na fotce vidíme ruské vojáky v centru města. V roce 2003 označily Spojené národy Groznyj za nejzničenější město planety. Spojitost s Aleppem jistě čistě náhodná. Novinářka Anna Politkovskaya, která informovala o Putinových válečných zločinech, byla později zavražděna.

 

Nezapomínáme.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…