Poc (ČSSD): Evropský parlament schválil tabákovou směrnici

08.10.2013 18:55

Evropská unie je po dnešku o krok blíže ke schválení směrnice o tabákových výrobcích, která si klade za cíl učinit kouření méně atraktivní pro mladé lidi a celkově snížit počet kuřáků v EU. Tabákový průmysl nicméně dokázal původní návrh Výboru pro veřejné zdraví Evropského parlamentu a Evropské Komise značně oslabit.

Poc (ČSSD): Evropský parlament schválil tabákovou směrnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

"Zásadní je především to, že se zpravodajce McAvan podařilo získat mandát pro okamžité vyjednávání s Radou. To je pozitivní, protože to znamená, že se směrnici přes veškerý odpor přeci jen podaří prosadit. Považuji nicméně za skandální, že pro středové a pravicové strany v Evropském parlamentu jsou důležitější zisky tabákového průmyslu než ochrana zdraví vlastních občanů," komentuje výsledek dnešního hlasování Pavel Poc (ČSSD).

Mezi nejsledovanější body dnešního hlasování patřil možný zákaz mentolových a tenkých ("slim") cigaret. Evropský parlament rozhodl, že slim cigarety nebudou zakázané, přestože odborné studie jasně prokázaly, že tzv. "slimky" budí dojem menší škodlivosti a jsou cíleny na dospívající, zejména dívky. Ani ministři členských států ale zákaz slim cigaret do svého kompromisního návrhu nezahrnuli, takže to znamená, že slim cigarety budou v EU i nadále bez problémů k prodeji.

Mentolové cigarety budou sice zakázané, ale pravici se podařilo prosadit odklad opatření o 5 let. Délka přechodného období se tak již s navrženými 3 roky odkladu prodlouží na celkových 8 let po vstupu této směrnice v platnost. V praxi to tedy znamená, že "mentolky" se budou v EU kouřit ještě v roce 2022.

Kombinované zdravotní varování by mělo podle hlasování v EP zabírat 65 % přední i zadní strany balení. Výsledný kompromis je stejný jako návrh Rady, Evropská komise i Výbor pro veřejného zdraví Evropského Parlamentu ale požadovaly 75 %. Dobrou zprávou je, že se nepodařilo prosadit, aby bylo varování v dolní části krabičky - a nebylo tak vidět při vystavování cigaret v obchodech.

Elektronické cigarety nebudou zakázány, nebudou ale ani regulovány jako léčivé přípravky (podobně jako nikotinové žvýkačky nebo náplasti), což by zaručilo jejich účinnost a bezpečnost, aniž by bylo nutné podstupovat složité klinické testy. Takový přístup podporovala i Česká republika, která by si stejně jako ostatní členské státy mohla sama rozhodnout o tom, kde se budou e-cigarety prodávat. Místo toho byl schválen tzv. oznamovací postup, který má zlepšit kontrolu nad elektronickými cigaretami na úrovni EU a současně zajistit jejich dostupnost.

Směrnice by měla být oficiálně přijata v roce 2014 a vstoupit v platnost by měla v roce 2015 nebo 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.