Poc (ČSSD): Evropský parlament vystavil „semínkovému zákonu” červenou

11.03.2014 13:38

Evropský parlament dnes definitivně zamítl Návrh zákona Evropské komise na regulaci osiv. Zamítnutí zákona inicioval na podzim minulého roku český europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

Poc (ČSSD): Evropský parlament vystavil „semínkovému zákonu” červenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

„Místo zjednodušení by zákon znamenal větší byrokracii, místo ochrany a podpory biologické rozmanitosti v zemědělství a zahradnictví by znamenal zbytečná omezení. Tak jak byl návrh předložen by možná vyhovoval velkým nadnárodním podnikům, ale pro malé a střední české osiváře by mohl znamenat snížení konkurenceschopnosti. Návrh také nesmyslně posiloval pravomoci evropského Odrůdového úřadu společenství,“ vypočítává Poc hlavní důvody, proč se rozhodl zcela odmítnout návrh Evropské komise a dodává: "Sesypat do jednoho pytle produkci a prodej semen zeleniny, ovocnářského reprodukčního materiálu, semínek pro zahrádkáře, zemědělských osiv, okrasných rostlin a dokonce lesnického reprodukčního materiálu je prostě nebezpečný a nefunkční nesmysl. Troufám si tvrdit, že kdyby byl návrh přijat, mohl docela dobře některá odvětví poškodit nebo dokonce ochromit."

Velká část pravidel by se navíc nastavovala až dodatečně pomocí prováděcích předpisů. „Konzultoval jsem návrh Evropské komise se spoustou expertů, profesionálů v osivářství, zájmovými organizacemi a dospěl jsem k závěru, že stávající legislativní je pro většinu zainteresovaných v zásadě vyhovující. Jsem proto rád, že dnešní hlasování o odmítnutí návrhu Nařízení Evropské komise mělo potřebnou podporu. Cením si jednoty Evropského parlamentu, který se v tomto případě opět postavil za zájmy svých občanů a podniků.”

Pro zamítnutí návrhu zákona nakonec zvedlo ruku 650 europoslanců, 15 bylo proti a 13 se zdrželo hlasování.

“Věřím, že pro Evropskou komisi je to dostatečný signál pro stáhnutí svého návrhu a že pokud bude příštímu Parlamentu předložen nový návrh, bude změněn tak aby měl nějakou přidanou hodnotu a nebyl jen zbytečným legislativním cvičením, jako návrh, který jsme dnes zamítli,“ komentuje výsledek dnešního hlasování Poc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…