Poc (ČSSD): Levnější volání z Chorvatska - okamžitý efekt členství v EU

07.07.2013 15:44

1. července 2013 dochází k souběhu dvou významných událostí, které při cestě na dovolenou do Chorvatska ocení nejeden český turista.

Poc (ČSSD): Levnější volání z Chorvatska - okamžitý efekt členství v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

Dnes se Chorvatsko stalo 28. členským státem Evropské unie a zároveň vstupuje v platnost další snížení cen dle Nařízení upravující ceny za používání roamingu u mobilních telefonů na území EU. Souběh obou skutečností výrazně zlevní telefonování z dovolené v Chorvatsku. 
 
Po roce platnosti Nařízení (EU) č. 531/2012 dochází k dalšímu snížení cen za používání roamingu v rámci EU a to pro odchozí hovory na maximálně 0,24 EUR (cca 6,20 Kč za minutu bez DPH) a na příchozí hovory maximálně 0,07 EUR (1,80 Kč minutu bez DPH), čímž se ceny roamingu v rámci EU více přiblížily cenám běžným za domácí hovory. Podobné zlevnění se týká i datových služeb, kdy 1 MB stojí maximálně 0,45 EUR (cca 11,60 Kč bez DPH). Problematice roamingu se dlouhodobě věnuje český europoslanec Pavel Poc (ČSSD,S&D): ,,Přemrštěné ceny za používání mobilních telefonů v EU byly hmatatelnou překážkou pro budování jednotného trhu a znamenaly neodůvodnitelné zisky operátorů na úkor občanů EU. Trh sám nebyl schopen situaci vyřešit, proto až zásah Evropské komise dokázal v této oblasti vytvořit rozumné tržní podmínky." 
 
Podle europoslance Pavla Poce také neexistuje žádný důvod pro existenci roamingu v rámci Evropské unie, stejně jako neexistuje důvod, proč by měli Evropané platit jiné ceny za volání, textové zprávy nebo stahování dat v zahraničí. Roamingové služby jsou v rámci EU regulovány od roku 2007, což s sebou přináší i každoroční snižování poplatků.  Poslední postoje eurokomisařky Neelie Kroes naznačují, že by již příští rok mohly roamingové tarify zcela vymizet a ceny služeb by se pak v zahraničí nelišili od cen domácích. Toto je také dlouhodobý cíl skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu.
 
Reálný pozitivní efekt působení EU na trh s mobilní komunikací pocítí naši občané při cestě do Chorvatska, pro které budou dnem vstupu do EU platit stejné podmínky jako pro jakoukoliv jinou zemi. ,,To, že nám díky Unii každoročně klesají ceny za volání ze zahraničí, si mnoho z nás ani neuvědomuje. Pokud ale někdo byl v posledních letech v Chorvatsku a neměl přitom aktivovaný nějaký speciální tarif, zaplatil za volání z Chorvatska cenu v řádech desítek korun za minutu. Pokud bude volat letos, zaplatí kolem sedmi korun," dodává Pavel Poc. Čeští turisté budou tedy díky Evropské unii už toto léto moci bez obav telefonovat svým blízkým z dovolené z Jadranu, požívat mapy a navigace na svých tabletech nebo používat email.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…