Poc (ČSSD): Řešení krizí v EU leží ve změnách jejího fungování

24.06.2016 16:15

Dne 23. června 2016 se občané Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v referendu rozhodli vystoupit z Evropské unie. Historický vztah Evropské unie a Spojeného království byl vždy komplikovaný a po vstupu do Evropské unie měla Velká Británie vždy mnohem víc výhod, exkluzivity a vlivu než byla ochotna svým občanům přiznat. Nyní tedy toto farizejství Britské pravice a snahy britských nacionalistů o posílení politického vlivu vyústily v referendum, ve kterém se občané Spojeného království rozhodli odejít z Evropské unie.

Poc (ČSSD): Řešení krizí v EU leží ve změnách jejího fungování
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Jde samozřejmě o suverénní rozhodnutí Britských občanů, které je třeba respektovat. To je především nyní věc Britských politiků. Evropská unie ovšem teď nesmí pokračovat v obvyklé praxi. Doba vyjednávání o setrvání skončila a proces britského „odcházení“ musí začít co nejdříve aby byly minimalizovány jakékoli negativní dopady na občany EU.

„Článek 50 Smlouvy o Evropské unii musí být neprodleně invokován. V tomto procesu musí být zapojen také Evropský parlament a je nezbytně nutné, aby Evropská komise začala ihned vyjednávat. Nejhorší, co by mohl nyní Cameron udělat, je pokusit se znovu vyjednávat nějaké podmínky, další výhody pro Británii, místo aby bezprostředně respektoval výsledek referenda.“ Říká k problematice samotného procesu odchodu Británie z EU europoslanec Pavel POC, předseda poslaneckého klubu ČSSD v Evropském parlamentu.„Britský premiér Cameron vstoupí do historie jako člověk, který dal v sázku osud své země a sázku prohrál“ dodává Pavel Poc, „Domnívám se, že vzhledem k výsledkům referenda ve Skotsku, Severním Irsku a Gibraltaru, kde chtěli občané výrazně zůstat v Evropské unii, lze nyní ve Velké Británii očekávat značné politické napětí a nejsou vyloučeny předčasné volby.“

Referendum v Spojeném království každopádně potvrdilo, že řešení krizí v Evropské unii leží v nutných změnách jejího fungování a ovšem také v objektivních informacích o něm.

„Evropská unie nyní nutně potřebuje restart. Bezpečnost a obrana, sociální, platové a ekonomické rozdíly mezi jednotlivými zeměmi EU jsou pro občany prioritními tématy. EU se musí zaměřit na řešení svých vlastních problémů.“ Pokračuje v kontextu nutných změn europoslanec Pavel POC a dodává: “Jedním z hlavních zdrojů nedůvěry občanů v EU je odtržení Evropské komise od reality. Evropský parlament musí ke Komisi zaujmout výrazně tvrdší postoj než dosud. Čas tolerance prostě skončil.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice