Poche (ČSSD): Asociační dohoda jako kontroverzní milník krize na Ukrajině

20.09.2014 16:01

Evropský parlament schválil asociační dohodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou, která se zmítá ve vnitropolitické krizi.

Poche (ČSSD): Asociační dohoda jako kontroverzní milník krize na Ukrajině
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Evropa tímto krokem přispívá ke stabilizaci hospodářské situace země a vytváří prostor pro rozvoj ekonomické spolupráce mezi oběma stranami. Nicméně přijetí dohody v této kritické době s sebou přináší rovněž řadu rizik.

Zájmem Evropské unie je rozvíjet obchodní spolupráci s Ukrajinou, která může přispět k hospodářskému rozvoji země, jež se dlouhodobě potýká s vážnými ekonomickými a sociálními problémy. Z tohoto pohledu bylo správné, že byla dohoda uzavřena. Schválení asociační smlouvy však může krátkodobě prohloubit současnou krizi na východě Ukrajiny.

Zároveň může dále zkomplikovat vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací. ,,Nikdo soudný nemůže očekávat, že schválení asociační dohody nebude mít dopad na vztahy Evropské unie a Ruska a že nebude dalším eskalačním milníkem probíhající krize. Napětí na východě Evropy bylo na nějakou dobu uklidněno dohodnutým, avšak neustále porušovaným příměřím. Obávám se, že se krize nyní ještě zostří.” I přesto europoslanec Poche hlasoval pro schválení dohody. ,,Bylo potřeba dát směrem na východ jasný signál, že považujeme Ukrajinu za strategického partnera a že chceme jednat o její evropské perspektivě. Je zapotřebí, abychom dali skutečně zřetelně najevo, že o Ukrajinu stojíme a že jsme ochotni vynaložit dostatek prostředků na její skutečné zapojení do evropského hospodářského prostoru.”

Možných negativních důsledků, které přinese schválení dohody o přidružení, si je Poche vědom, proto považuje schválení asociační dohody pouze za první krok směrem k společné budoucnosti Evropské unie a Ukrajiny. ,,Nyní je zapotřebí, abychom asociační dohodu využili jako základ pro hospodářský rozvoj Ukrajiny tak, aby z ní měli užitek především ukrajinští občané. Dohoda nesmí být pouze pro oligarchy, kteří ovládají ukrajinskou ekonomiku. Rozvoj vzájemného obchodu se musí promítnout především ve vzniku nových pracovních míst na obou stranách a v celkové stabilizaci ukrajinského hospodářství. Evropský parlament musí dohlídnout, že dohoda nebude výhodná pouze jednostranně,” zdůraznil Miroslav Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…