Poche (ČSSD): Jourová příjemně překvapila, Bratušek a další selhali

08.10.2014 21:15

Pozornost veřejnosti a médií byla v uplynulých dnech zaměřena především na slyšení Věry Jourové. Vzhledem ke svému významu pro další směřování osmadvacítky však sestavování nové Evropské komise vyžaduje důkladné prověření skutečně všech 28 kandidátů.

Poche (ČSSD): Jourová příjemně překvapila, Bratušek a další selhali
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Vždycky, když se opětovně prokáže, že integrace měnila a mění životy Evropanů k lepšímu, vzpomenu si na Petra Macha. Věřím, že i nová Evropská komise to dokáže, a proto na něj myslím i nyní.

Jeden z nejdůležitějších euronesmyslů, tedy proces ustanovování nové Evropské komise, dospěl do finální fáze. Máme za sebou slyšení v Bruselu, šest dnů, které pro kandidáty znamenají zkoušku ze znalosti svěřeného portfolia a schopnosti obhájit své postoje a často i svoji minulost.

Věra Jourová udělala dobrý dojem, problematická byla vazba na Andreje Babiše

V současnou chvíli je v centru tuzemské pozornosti Věra Jourová, které to prostě zvládla, byť musela dodatečně dodat některé písemné odpovědi. Po skončení samotného slyšení mi kolegové ze sociálnědemokratické frakce vesměs říkali, že udělala po odborné stránce dobrý dojem. Pasáží o osobní zkušenosti s nespravedlností navíc dodala celému projevu emocionální obsah. Hladké vítězství to ale nakonec nebylo. Problémem pro řadu mých kolegů byl střet zájmů v osobě Andreje Babiše, se kterým má Jourová úzké vazby. Dodatečně písemně odpovědět musela ale budoucí eurokomisařka na něco jiného. Zaslaný text o oblasti práv zaměstnanců a sociálního dumpingu europoslancům již vyhovoval a česká kandidátka slyšením nakonec prošla úspěšně.

Alenka Bratušek podala nepřesvědčivý výkon a půjde z kola ven

Jako člen výboru pro průmysl, výzkum energetiku jsem se velmi důkladně připravil i na slyšení slovinské kandidátky Alenky Bratušek, která má v Junckerově týmu obsadit funkci místopředsedkyně Evropské komise pro oblast energetické unie. Bývalá slovinská premiérka, která proslula celou řadou kauz včetně té asi nejbizarnější, totiž že sebe samu nominovala do funkce v Komisi, podala velmi nepřesvědčivý výkon.

Měl jsem dokonce šanci sám přispět ke grilování. Dotaz jsem položil ve slovinštině, což přítomné poněkud překvapilo. Zeptal jsem se, zda je podle ní v pořádku, že se navrhla do této funkce sama, a zda by vůbec nebylo politicky zodpovědnější setrvat v čele země. Zároveň jsem poukázal na to, že její kandidaturu považují za kontroverzní nejen slovinští občané, ale i slovinská protikorupční komise. Přijatelných odpovědí jsem se nedočkal. Myslím, že při pohledu na vystoupení Alenky Bratušek na sebe může být Věra Jourová po právu pyšná a Slovinci budou muset zřejmě nalézt jiného kandidáta.

Federica Mogherini: Diplomaticky silnější a sebevědomější Evropa

Velmi přesvědčivé bylo naopak slyšení příští šéfky evropské diplomacie Federicy Mogherini. Ta představila svou koncepci diplomaticky silnější a sebevědomější Evropy, která ale nedodává zbraně na Ukrajinu a která řeší spory především diplomatickou a humánní politikou. Jako jeden z nástrojů, kterým by bylo možné Evropu posílit na mezinárodním poli, zmínila Mogheriniová možnost ustavení EU jako stálého člena Rady bezpečnosti OSN, což velmi vítám. Oceňuji také její postoj k problematice migrace. Mnoho politiků dává přednost řešení následků, ale Mogheriniová správně hledá příčinu a tu chce aktivně řešit. Ta však neleží ve vlnách Středozemního moře, ale v domovech budoucích uprchlíků. Tam se musí zaměřit pozornost Unie.

Timmermans zazářil, Navracsics a Cañete jsou nepřijatelní

Jako europoslanec musím sledovat skutečně všechny kandidáty. Povídat o všech asi dost dobře na těchto řádcích nelze, proto už jenom stručně.

Koho s ohledem na mandát voličů sociální demokracie také nepodpořím, a to bez ohledu na názor frakce, jíž jsem členem? Maďarský kandidát pro oblast vzdělání, kulturu, mládež a občanství Tibor Navracsics není schopen přijatelně vysvětlit postoj k autoritářskému režimu Viktora Orbána a vlastní roli při potírání nezávislých sdělovacích prostředků v Maďarsku. To je pro mě nepřijatelné. Ani španělský kandidát na post eurokomisaře pro opatření v oblasti energetiky a klimatu Miguel Cañete mě nepřesvědčil. On a jeho rodina jsou úzce spojeni s dvěma velkými ropnými společnostmi. Ačkoliv samotný kandidát trvá na tom, že své podíly v těchto společnostech prodal, jde o stejný příběh jako v případě Andreje Babiše. Tak těsné spojení politiky a byznysu odmítám.

A na závěr můj favorit. Je jím nizozemský kandidát na pozici prvního místopředsedy Komise pro oblast právní úpravy a lidských práv Frans Timmermans. Je to jméno, které se určitě vyplatí zapamatovat. Za pět let je z něho lídr evropské kandidátky sociální demokracie a možný budoucí šéf Evropské komise. Dejte na má slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Poche

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce