Pokorný (ANO): A kdyby tady spadli marťani, tak budu vládnout s marťany

19.11.2014 8:20

Koaliční jednání jsou pro mnohé voliče velmi překvapivá a dávají prostor stranám, které nemají kvůli své rétorice ve velké politice šanci.

Pokorný (ANO): A kdyby tady spadli marťani, tak budu vládnout s marťany
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

A kdyby tady spadli marťani, tak budu vládnout s marťany!

Komunální volby nás zasáhnou obvykle více, než volby do obou komor Parlamentu ČR nebo do Evropského parlamentu. Na kandidátkách vidíme sousedy, známé a významné lokální osobnosti, které leckdy známe osobně nebo se o jejich práci alespoň občas doslechneme. Výsledek voleb pak mnohdy překvapí, zejména proto, že pro překonání pětiprocentní hranice není třeba mnoho hlasů a při dnešní nízké volební účasti mohou zabodovat malé, nové či neznámé strany. Jaké jsou poté možnosti tvorby koalic a jak moc může být volič překvapen?

Na brněnských Vinohradech nás po volbách čekalo mnoho příjemných, ale i nepříjemných překvapení. Ve volbách jsme skončili na druhém místě, nicméně s velkým odstupem za vítěznou ČSSD. Deset mandátů z celkových jednadvaceti znamená, že sociální demokracie bude vinohradskou radnici vést i v následujícím období.

Musím se přiznat, že před volbami s námi nebyla řeč. Osobně je mi proti srsti domlouvat nějaké koalice a něco slibovat před volbami, proto jsme vyčkávali na volební výsledek, který nás překvapil. Současný starosta díky 43 % hlasů získal volnou ruku a mohl se rozhodnout, s kým sestaví koalici. Většina zavedených stran dostala po jednom mandátu a jejich podíl na „vládě“ byl tedy velmi nepravděpodobný. Nicméně, k deseti mandátům současný starosta mnoho dalších nepotřebuje, takže se rozhodl uzavřít koalici s KSČM a TOP 09.

Rozhodně nejsem pro to vytvářet za každou cenu velké koalice, k oběma stranám se však musím vyjádřit. TOP 09, která měla v minulém období na radnici celkem tři zastupitele, byla zářným příkladem nefunkční opozice. Informace o jejich činnosti nelze dohledat na internetu, na Facebooku nejsou aktivní již tři a půl roku a do radničního časopisu nepřispívají. Není tedy žádným překvapením, že je jejich volební výsledek výrazně nižší než před čtyřmi lety.

Druhá strana (která opět získala jeden mandát) je KSČM. Strana, se kterou se ve velké politice pochopitelně nepočítá, u nás získala jedno již zmíněné křeslo. Výměnou za místo v radě se ČSSD rozhodla opřít o jejich podporu.

Komunální politika je vždycky jiná, než ta vládní. Koalici s KSČM vidíme dnes v mnoha obcích a spolupráce, na rozdíl od úrovně vládní, funguje a doufejme, že fungovat bude. Nicméně tu máme důležité hledisko morálky či etiky – opravdu je něco takového vhodné? Souhlasil by volič TOP 09 s takovou koalicí? A co kdyby se do zastupitelstva dostala například DSSS? Nebo marťani? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…