Polčák (STAN): Evropská komise zaspala, krize v odvětví mléka se prohlubuje

29.05.2016 11:28

Evropský parlament se na dnešním plenárním zasedání v Bruselu věnoval pokračující krizi v odvětví mléka. Mezi země, jejichž zemědělci v současnosti produkují mléko za neudržitelných podmínek, patří i ČR.

Polčák (STAN): Evropská komise zaspala, krize v odvětví mléka se prohlubuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

"Cena mléka vyráběného v ČR klesá již od r. 2014 a od dubna 2015 se pohybuje dokonce pod výrobními náklady. Situace u nás je o to závažnější, že na rozdíl od některých jiných států EU nemají naši zemědělci vytvořený „polštář“, který by alespoň po přechodnou dobu jejich problémy řešil,“ vysvětluje Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), jediný český zástupce ve výboru EP pro zemědělství.

„Dosavadní aktivita Evropské komise s ohledem na vážnost situace není dostačující. Komise nutně musí otevřít dveře novým možnostem podpory zemědělských producentů jak z národního, tak evropského rozpočtu. Pokud to neudělá sama, musí ji k tomu vyzvat ministři zemědělství na svých červnových zasedáních. Od českého ministra zemědělství a českého premiéra očekávám, že v tomto směru vyvinou náležitou aktivitu, aby byl maximálně ochráněn zájem českých zemědělců,“ doplňuje Polčák.

Evropská komise podnikla některé kroky na podporu trhu s mléčnými výrobky (otevření soukromého skladování pro máslo, sušené mléko a některé druhy sýrů, mimořádná cílená finanční kompenzace pro výrobce v odvětví živočišné výroby v celkové výši 420 mil. EUR, dřívější výplata záloh na přímé platby, navýšení množstevních stropů pro nákupy za pevnou cenu ve veřejné intervenci u másla a sušeného mléka, podpora vývozu mléka a mléčných výrobků mimo EU, mimořádná státní podpora ve výši 15 000 EUR na zemědělce a rok), tyto kroky ale nevedly ke zlepšení situace.

Na vině je navyšování produkce zejména v některých členských státech v souvislosti s ukončením režimu mléčných kvót v květnu 2015 (v lednu až březnu 2016 vzrostla produkce v EU meziročně o 6,4%, přičemž 68% tohoto objemu připadalo na tři členské státy - Německo, Irsko a Polsko), přetrvávající ruské embargo a ztráta důležitých trhů mimo EU.

V červnu se uskuteční jak zasedání Rady ministrů zemědělství, tak zasedání Evropské rady (summitu EU). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.