Politici TOP 09 přijímají výzvy, vyrazili do ghetta

22.01.2018 8:37

Na sociálních sítích proběhla výzva, ať se politici přijedou podívat do ústeckých Předlic, městské části označované za ghetto.

Politici TOP 09 přijímají výzvy, vyrazili do ghetta
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Výzva byla adresována mělnickému místopředsedovi Oskaru Blažkovi v souvislosti s pořádáním Olympiády lidských práv. Ten se spojil s ústeckým zastupitelem za TOP 09 Martinem Fišerem, který na řešení neutěšené situace v Předlicích pracuje, a společně v tomto ghettu strávili den.

“Ve facebookové diskusi jsem byl jedním z uživatelů vyzván, abych se přijel podívat do Předlic na lidská práva v praxi. My politici prý máme málo kontaktu s realitou. Nemám rád nekonečné diskuse, výzvu jsem přijal,” objasňuje Blažek okolnosti své návštěvy. “Onen uživatel se se mnou nakonec sejít nechtěl, můj průvodce byl tak z řad našich zastupitelů.”

Martin Fišer, zastupitel za TOP 09 v největším centrálním obvodu Ústí nad Labem, se Předlicím věnoval už v době vysokoškolských studií, už tehdy zkoumal příčiny i řešení katastrofálního stavu dříve výstavní městské čtvrti. “Bydlívali tady lékaři a vážené osobnosti, pak se sem umístili sociálně slabí. Z domů zmizely okapy, po odpojení radiátorů zapalovali uvnitř bytů ohně. Stropy se propadly a dvorky se zavalily odpadem,” popisuje Fišer vývoj. Některým částem ghetta se přitom znovu podařilo probudit k životu. “Řešením je podle mě přivést do oblasti firmy. Tam, kde se to podařilo, byly firmy podpořeny i dotacemi z Evropské unie. Zapracovalo se na zabezpečení, okolní domy se zkultivovaly a přilákaly nové obyvatele s větší ekonomickou sílou,” pokračuje Fišer návrhem řešení.

I když působí v sousedním kraji, považuje Oskar Blažek provedení čtvrtí za cennou zkušenost. “Pohled na předlické ruiny a jejich obyvatele byl šokující, bohužel věřím, že se nejedná o výjimku. I naše největší krajské město bylo nedávno jako celek prohlášeno za ghetto.” Zároveň ale nevidí Předlice a podobné čtvrtě jako ztracené. “Tyto sociální problémy jsou v zorném poli TOP 09 a jak jsem se přesvědčil v Předlicích, existují konkrétní řešení,” dodává Blažek.

Právě seznámení se s problémy v terénu považuje krajský předseda a starosta Roztok Jan Jakob za klíčovou součást politické práce. “Pokud jsem vyzváni, abychom se jeli někam podívat, s někým si popovídat o jeho problémech nebo abychom navštívili problémovou lokalitu, jsme pro. Politika TOP 09 se neodehrává jen za zdmi budov našich institucí. Jsme připraveni přijmout i další výzvy,” přibližuje krajský předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…