Popov (TOP 09): Slibuji, udělám, zařídím, odmakám

18.09.2014 9:55

Když se blíží volby a pak v době volební kampaně, tak slýcháme a čteme si ve volebních materiálech, jak vše bude lepší, jak dbáme o budoucnost našich dětí, zaklínadlem jsou slova transparentnost, boj proti korupci.

Popov (TOP 09): Slibuji, udělám, zařídím, odmakám
Foto: TOP 09
Popisek: Simeon Popov

Celkem 165 poslanců se před volbami zavázalo, že prosadí zákony, které zlepší kontrolu veřejného hospodaření a klientelistických vazeb. Kandidáti podepisovali Prohlášení o podpoře Rekonstrukce státu. Mělo být přijato 43 konkrétních opatření v celkem devíti zákonech.

Zvýšení mezd a platů, zvýšení konkurenceschopnosti, rovnoprávnost pracovních příležitostí, doděláme, dostavíme, zařídíme, zajistíme atp.

Jedním z výše uvedených opatření, jenž mělo být ukotveno v zákoně, bylo a je veřejný registr smluv. Naši sousedé na Slovensku tento zákon již dávno schválili, funguje bez nějaké větší administrativní nebo finanční zátěže, přizpůsobili se i soudy. U nás v ČR některé obce a města již i řadu let zveřejňují smlouvy na registru smluv, rovněž bez jakýchkoli komplikací.   

Občané ČR mají právo se dozvědět (mít přehled) za jakých podmínek a komu jsou vypláceny finanční prostředky z veřejných zdrojů. Nestačí pouze slepá důvěra ve zvolené poslance PSP, krajských a obecních zastupitelstev, že budou spravovat naše finance vždy v náš prospěch. I tento kontrolní mechanismus by mohl zajistit efektivnější a hospodárnější fungování věcí veřejných a zúžil by prostor např. pro korupci.    

Jediný důvod proč současná vláda (rozuměj ANO, ČSSD a KDÚ-ČSL) nechce zákon o registru smluv přijmout tedy lze spatřovat pouze v tom, že nechtějí být kontrolování a tím si chtějí nechat prostor pro případné přelévání veřejných peněz směrem ke spřízněným osobám nebo pro jiné soukromé aktivity. Jiné vysvětlení proto nemám … zatím!

Výmluvy typu návrh zákona je špatný, nedopracovaný či nejasný je pouze zástupní výmluvou jak zdůvodnit něco, co nechci. Ptám se toho, kdo chce spravovat stát jako firmu, zda je v akciové společnosti normální, aby schvalovací proces podnikatelského plánu a jeho následná realizace trvala tolik měsíců? Pochybuji, jinak by firma při takovéto flexibilitě rozhodování dávno zkrachovala. Je smutné, že 165 poslanců před volbami něco veřejně slíbí, připojí k tomuto slibu dokonce i svoje podpisy a za pár měsíců je vše jinak. Tak takhle pracují nepolitici a makači?

Tímto vyjadřuji otevřeně a veřejně podporu Mgr. Janu Farskému!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…