Pořízek (Svobodní): Moderní obec nebo Smart City?

18.09.2018 14:53

Až budete sedět na chytré lavičce za miliony a nabíjet si u ní mobil, můžete přemýšlet, proč úřední hodiny na vaší radnici končí přesně půl hodiny před koncem vaší pracovní doby nebo proč nesete to lejstro na úřad znovu, když už ho má dávno několik jiných odborů. Dumat, proč žijete v drahém smart city a nikoli v moderní obci.

Pořízek (Svobodní): Moderní obec nebo Smart City?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Rozvoj technologií jde dopředu a to by se mělo projevit i ve správě věcí veřejných. Ve městech jsou hitem poslední doby projekty Smart City. Současní politici se tím velice chlubí, rozdělují si ocenění a dostávají za pilotní projekty medaile. Ve skutečnosti pouze utrácejí čas a peníze za vize, koncepce, strategie. Zatím většinou jde o předražené hračky jako jsou tzv. chytré lampy, chytré lavičky, chytré odpadkové koše, jejichž masová realizace by si vyžádala obrovské prostředky. A taky obrovská výběrová řízení se vší tou známou korupcí a klientelismem.

Přitom moderní řešení mnoha běžných veřejných záležitostí za přijatelné peníze už nabízí soukromý sektor. Pamatujete na hlášení obecního rozhlasu? V době SMS a chytrých mobilů je to asi opravdu už dinosaurus na vymření.

Mnoho obcí již využívá digitální obecní rozhlas nebo podobné aplikace. Lidé mohou pohodlně a účinně získávat zprávy o dění v obci nebo i nouzová hlášení. Vše přes SMS nebo aplikaci v chytrém mobilu.

Svobodní podporují ve svých komunálních programech spíše snadno realizovatelná řešení s dobrým poměrem cena/výkon a odmítají vydávání veřejných peněz na megalomanské sci-fi projekty které se můžou skrývat pod atraktivní značkou Smart City.

Pozitivní příklady

Systém „Mobilní rozhlas“

Systém „Mobisys“

Aplikace „V obraze“

Zdroje:

Petr Pořízek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…