Pošarová (SPD): Vládní energetická selhání aneb „Tvařte se jako malé firmy“

10.10.2022 10:57

Přístup vlády Petra Fialy, a zejména pak ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, k řešení energetické krize je výbušnou směsí tragédie a frašky.

Pošarová (SPD): Vládní energetická selhání aneb „Tvařte se jako malé firmy“
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD

Vláda konečně po dlouhých průtazích a váhání, schválila nařízení, které stanovuje cenové stropy u elektřiny a zemního plynu plynu pro domácnosti a malé a střední firmy. Vláda zároveň pro firmy stanovila limit maximální spotřeby, na kterou se cenový strop bude uplatňovat, a to ve výši 80 procent jejích nejvyšší spotřeby v posledních pěti letech. To je pro mnohé podniky likvidační omezení, nemluvě o jeho administrativní náročnosti a nákladnosti.

Vedle toho vláda v tichosti zrušila dlouho připravovaný a zákonem schválený tzv. úsporný tarif na domácnosti pro rok 2023.

Příliš vysoké stropy

Cenové stropy jsou nastaveny příliš vysoko, přes 6 000 korun za jednu megawatthodinu silové elektřiny a přes  3 000 korun za jednu megawatthodinu plynu. Kromě toho vláda ve svém nařízení stanovila cenové stropy na stálý měsíční plat za odběrné místo u elektřiny a plynu na 130 korun měsíčně, přičemž dosud se výše tohoto poplatku pohybovala u drtivé většiny dodavatelů i zákazníků pod sto korunami měsíčně. Jde tedy de facto o další bezdůvodné zdražení elektřiny a plynu ze strany vlády.   

Hnutí SPD říká jasně, a navrhovali jsme to i v Poslanecké sněmovně,
že zastropování cen se musí vztahovat na celou spotřeby energií u domácností a firem a mělo by se týkat i všech velkých průmyslových podniků, kterým vláda, na rozdíl od většiny vlád evropských států,  nepomáhá vůbec, a kterým tudíž hrozí zánik doprovázený hromadnou ztrátou desítek tisíc pracovních míst českých zaměstnanců se všemi negativními důsledky.

Nulová pomoc průmyslu a rady odborníka...

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Kritika vlády za její nečinnost v oblasti pomoci průmyslovým firmám s drasticky vysokými cenami energií a samotného zabezpečení dodávek energií pro firmy zazněla i minulý týden na sněmu Svazu průmyslu a dopravy. Pro příští rok má zafixované jakž takž dostupné ceny plynu jen 22 % našich podniků, u elektřiny je to dokonce pouze 20 %!

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na tomto sněmu, namísto představení urychlené pomoci našemu průmyslu, veřejně a bezprecedentně velkým firmám doporučil, aby se tvářily jako malé a střední podniky, proto aby mohly dosáhnout na vládní pomoc.

Bylo to z jeho strany faktické přiznání toho, že pro velké firmy současná vláda žádné řešení nemá, jelikož se neustále vymlouvá na to, že legislativa Evropské unie takovou pomoc neumožňuje. Aniž by se alespoň pokusila využít našeho předsednictví a vyjednat pro případ současné krize pro Českou republiku výjimku. Nehledě na to, že mnoho členských států Evropské unie, v čele s Německem, svým velkým podnikům finančně pomáhá, Unie-Neunie…

Výrok Jozefa Síkely je však rovněž nepřijatelným naváděním k podvodům a k obcházení zákona a měl být posledním a jednoznačným důvodem k odchodu tohoto naprosto neschopného ministra, který energetickou krize naprosto nezvládá, z české vlády.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Marie Pošarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…