Poslanci ODS prosadili ve Sněmovně návrh „třikrát a dost“

10.07.2021 20:26

Poslanci schválili návrh ODS na zavedení pravidla „3krát a dost". Lidé, kteří se opakovaně dopustí nejzávažnějších přestupků, jako jsou krádeže nebo násilí, budou muset nově počítat s tím, že pokuty udělené za tyto přestupky se jim budou strhávat z dávek v hmotné nouzi.

Poslanci ODS prosadili ve Sněmovně návrh „třikrát a dost“
Foto: ODS
Popisek: ODS

Podle hlavního předkladatele návrhu Jana Bauera tento návrh reaguje na situaci v problémových regionech a má za cíl zvýšit motivaci některých lidí závislých na sociálních dávkách chovat se v souladu se zákonem.

„Před několika lety jsme dali slib lidem ve vyloučených lokalitách a jejich okolí, že jim pomůžeme s problémovými sousedy, a tento slib jsme dnes splnili. Nechceme dál přihlížet tomu, že někteří lidé si udělali živobytí z čerpání dávek, a přitom se za solidaritu svému okolí odvděčují opakovaným pácháním vážných přestupků,“ uvedl po hlasování místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer. Ten současně zdůrazňuje, že nejde o žádné drakonické opatření, protože krácení dávek umožňují už současné zákony pro mnohem méně závažné chování.

Za zásadní považuje také fakt, že zákon bude motivovat rodiče, aby posílali své děti do školy. Dosavadní opatření a prevence podle něj doposud selhávaly.

Slova se během projednávání ujal i spolupředkladatel zákona Karel Krejza. Podle něj stávající sociální záchranná síť není přísná, ale je to spíš peřina než trampolína. „Když půjde zloděj automobilů do vězení, tak taky sníží úroveň své rodiny. Musíme se zastat slušných lidí, nemůžeme nadřazovat domnělý nárok nad elementární spravedlnost,“ narážel poslanec ODS Karel Krejza mimo jiné na slova ministryně práce a sociálních věcí Maláčové, která vyslovila s návrhem nesouhlas.

Novelou se nyní bude zabývat Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce