Pospíšil (TOP 09): Požádal jsem o přípravu opatření za účelem zlepšení čerpání dotací do školství

02.03.2019 18:41

Jiří Pospíšil na výboru pro evropské záležitosti podpořil navýšení dotací do škol.

Pospíšil (TOP 09): Požádal jsem o přípravu opatření za účelem zlepšení čerpání dotací do školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Předseda výboru pro evropské záležitosti ZHMP Jiří Pospíšil na jednání výboru inicioval podporu opatření, s cílem zajištění lepšího čerpání dotací z Operačního programu Praha – pól růstu v oblasti. Mimo jiné je v současné době vyjednáván přesun finančních prostředků do oblasti školství o objemu až 300 mil. Kč.

„Nechybělo mnoho, aby Operační program na konci roku 2018 dostal korekci za pomalé čerpání. Díky velkému nasazení v závěru roku se však podařilo všem závazkům dostát. Další průběh čerpání jsem nechtěl nechat náhodě, a proto jsem požádal o přípravu opatření za účelem zlepšení čerpání a podpory oblastí, které potřebují peníze nejvíce,“ řekl předseda výboru EU Jiří Pospíšil.

Praha aktuálně diskutuje výše uvedená opatření jak s Evropskou komisí, tak i s Ministerstvem pro místní rozvoj. Cílem je dosáhnout lepších výsledků, optimalizovat nastavení operačního programu, a hlavně podpořit skutečně potřebné investice na území metropole.

„V současnosti dochází k výměně málo početných ročníků z let 1997–2003 za populačně silnější ročníky 2004–2010. Očekáváme tedy velký nárůst nákladů na školství. Aby toto navyšování nemělo vliv na úroveň školství, a naopak došlo k dalšímu rozvoji a zkvalitnění vzdělávání chceme navýšit finanční prostředky, které půjdou do pražských škol,“ dodal Jiří Pospíšil s odkazem na materiál, který byl předložen na jednání výboru.

V Praze bude v časovém horizontu do roku 2020 stagnovat či mírně klesat počet žáků v mateřských školách, a naopak bude růst počet žáků v základních školách.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…