Premiér Babiš: Ochranu oznamovatelů vnímám jako zásadní protikorupční opatření

01.02.2021 16:21

Vláda dnes schválila Ministerstvem spravedlnosti předloženou transpozici „směrnice o ochraně oznamovatelů“ v podobě návrhu zákona o ochraně oznamovatelů a doprovodného změnového zákona. O obou návrzích bude dál jednat Poslanecká sněmovna.

Premiér Babiš: Ochranu oznamovatelů vnímám jako zásadní protikorupční opatření
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Cílem návrhů je zajistit ochranu širokému okruhu osob vykonávajících práci v soukromém i veřejném sektoru pro případ, že oznámí protiprávní jednání, o kterém se dozvěděly v souvislosti s prací. Chráněni budou typicky zaměstnanci a státní zaměstnanci, OSVČ, ale např. i stážisté, dobrovolníci a osoby, které oznamovateli pomohou protiprávní jednání oznámit. Navrhovaná opatření mají sloužit nejen k ochraně potenciálních oznamovatelů protiprávního jednání, ale také k prevenci protiprávních jednání obecně.

„Zavedení ochrany oznamovatelů vnímám jako zásadní protikorupční opatření a očekávám, že parlament návrhy schválí co nejdříve tak, abychom dodrželi transpoziční lhůtu, tedy nejpozději do 17. prosince 2021,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

„Smyslem předkládané úpravy je poskytnout oznamovatelům záruku, že pokud stanoveným způsobem oznámí informace o možném protiprávním jednání souvisejícím s prací, nebudou nijak postihováni. Jsem ráda, že se nám daří postupovat v procesu transpozice rychle, neboť v přijetí zákona vidím i úsporu veřejných a soukromých prostředků v důsledku včasného odhalení protiprávního jednání“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Zavedení zákazu postihu oznamovatelů do právního řádu pomůže oznamovatelům zlepšit jejich postavení jak v případě sporu před soudem, tak obecně ve společnosti, a v konečném efektu napomůže častějšímu odhalení nejen korupce, ale i dalších typů závažné kriminality.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1937 ze dne 23. října 2019 o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie, se stala účinnou 16. prosince 2019 a od té doby běží pro všechny členské státy Evropské unie dvouletá transpoziční lhůta k promítnutí směrnice do národních právních řádů.

V procesu transpozice směrnice je Česká republika napřed v porovnání s ostatními členskými státy Evropské unie. Podle informací ministryně spravedlnosti Marie Benešové jsou některé členské státy teprve na samotném začátku transpozičních prací, zatímco v České republice už transpoziční návrhy byly schváleny vládou a jsou na cestě k projednání v Poslanecké sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…