Premiér Babiš jednal s estonským premiérem Ratasem o digitální agendě

24.11.2018 13:06

23. listopadu 2018 se premiér Andrej Babiš setkal v Kramářově vile s předsedou vlády Estonska Jürim Ratasem. Diskutovali o česko-estonských vztazích, digitální agendě, bezpečnosti, spolupráci ve vědě a vzdělávání i o evropských otázkách.

Premiér Babiš jednal s estonským premiérem Ratasem o digitální agendě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády v Hrzánském paláci

U příležitosti návštěvy premiéra Ratase v České republice se v pátek uskutečnila česko-estonská konference Digitální Česko 2018+ zaměřená na možnosti vzájemné spolupráce a výměnu zkušeností v oblasti digitalizace a eGovernmentu.

Podle premiéra Babiše má ČR zájem na dalším prohlubování spolupráce a výměnu zkušeností s Estonskem zejména  na poli digitalizace či vědy a výzkumu. Estonskému premiérovi představil také novou vládní strategii Digitální Česko a priority vlády v rozvoji eGovernmentu.

„Jsme země podobné velikosti, čelíme podobným výzvám a často sdílíme shodné nebo velmi podobné pozice na půdě Evropské unie nebo na půdě NATO. V otázce kybernetické bezpečnosti chceme dále spolupracovat. Potvrdili jsme vzájemný zájem na prohlubování spolupráce hlavně v digitalizaci a jsem strašně rád, že dnes společně organizujeme konferenci o digitalizaci,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Předsedové vlád se věnovali také spolupráci Visegrádské skupiny se severskými a pobaltskými zeměmi a evropským otázkám, především budoucímu rozpočtu EU.

Následně estonský premiér Jüri Ratas a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková v Žižkovské televizní věži společně zahájili konferenci Digitální Česko 2018+.

Hlavním tématem konference byla vzájemná výměna zkušeností, námětů a návrhů řešení pro problémy v oblasti digitalizace. Během diskuse se řešila další důležitá témata spojená s digitalizací, konkrétně zjišťování zákaznické spokojenosti při poskytování on-line služeb, vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo problematika takzvaných otevřených dat.

Spolu s premiérem Ratasem a vládním zmocněncem Dzurillou vystoupil na konferenci i estonský národní digitální poradce Marten Kaevats, který představil digitální Estonsko. Závěr patřil Siimu Sikkutovi, estonskému vládnímu zmocněnci pro informatiku, a jeho příspěvku na téma strategie kybernetické bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…