Premiér Fiala: Dohoda na úpravě rozpočtu EU obsahuje všechny důležité priority ČR

02.02.2024 11:17 | Tisková zpráva

Lídři Evropské unie schválili navýšení prostředků na boj proti nelegální migraci, nové investice do obrany a 50 miliard eur pro Ukrajinu na další čtyři roky. Prezidenti a premiéři zemí EU se shodli jednomyslně. K debatě o víceletém finančním rámci 2021–2027 se vrátili po tom, co jednání přerušili na prosincovém zasedání. Lídři se dohodli na omezené a zacílené revizi rozpočtu. Ten se celkově navýší o 21 miliard eur.

Premiér Fiala: Dohoda na úpravě rozpočtu EU obsahuje všechny důležité priority ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Dnešní dohoda je velký úspěch a důkaz, že se dokážeme dohodnout. Víceletý finanční rámec EU je schválený a obsahuje všechny priority důležité pro Českou republiku. Je schválena i další finanční podpora na pomoc Ukrajině,“ řekl předseda vlády.

Revize rozpočtu neomezí oblasti prioritní pro ČR, jako jsou kohezní politika, společná zemědělská politika či oblast migrace. Programy související s migrací se naopak navýší o dvě miliardy eur. Součástí je i podpora pro členské státy, které hostí na svém území velký počet uprchlíků z Ukrajiny, což je příklad i České republiky. To jsou konkrétní finanční prostředky navíc, ze kterých bude moci čerpat i ČR.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

„Výrazně se posilují projekty na podporu boje proti nelegální migraci ve třetích zemích a také spolupráci se státy západního Balkánu – celkem o 7,6 miliardy eur. Pozitivní je rovněž navýšení společných investic do obrany o 1,5 miliardy eur,“ dodal Petr Fiala.

Dlouhodobá finanční pomoc Kyjevu sestává z půjček v objemu 33 miliard eur a 17 miliard eur v grantech. Pomoc by měla jít na zajištění základních funkcí státu. Závěry ER počítají s tím, že se o penězích pro Ukrajinu bude vést každoroční debata, ovšem bez možnosti, že by Maďarsko, které v prosinci jednání zablokovalo, mohlo pomoc vetovat. Po dvou letech zároveň může Evropská rada vyzvat Komisi, aby provedla přezkum fungování nástroje na podporu Ukrajiny.

„V podmínkách ruské agresivní války by bez naší finanční podpory ukrajinský stát brzy přestal fungovat. To by mělo nedozírné následky pro naši bezpečnost, ale také na migrační situaci,“ uvedl premiér Fiala.

Lídři se dále shodli na dalších dodávkách munice pro Ukrajinu. Evropská rada v závěrech podpořila také další pokračování vojenské podpory skrze Evropský mírový nástroj, ze kterého čerpá i ČR a pokrývá tím část vojenských dodávek na Ukrajinu.

Evropská rada diskutovala i o podmínkách evropských zemědělců a o situaci na Blízkém východě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co ten brejlatej ukrajinskej skladník mele o rozpočtu EU, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 02.02.2024 11:58:10
není schopen sestavit smysluplný rozpočet bez účetních triků tady v republice.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…