Premiér Fiala: Pomáháme cíleně a těm, kteří pomoc potřebují

12.05.2022 21:11

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

Premiér Fiala: Pomáháme cíleně a těm, kteří pomoc potřebují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Vážený pane předsedo, já nejenom, že vím, jak vypadá ta žádost o příspěvek na bydlení, ale já s vámi sdílím i nespokojenost s tím, jak je to složité a co to všechno znamená. Ale mně to nepřísluší, protože já tady mám odpovídat na otázky. Já bych vám opravdu jednu rád položil - víte, proč to tak je? Kdo to takhle udělal, že to je tak komplikované a že občané čelí tak strašné byrokracii? No, to nebyla naše vláda. To jsme my nevymysleli. To je prostě takto nastaveno a my děláme všechno pro to, abychom to zjednodušili. A pracuje na tom intenzivně pan ministr Jurečka a vůbec s tím nejsme spokojeni.

Ale to bohužel nelze opravit za několik měsíců, co je naše vláda u moci. Takže ano, příspěvek na bydlení je komplikovaný a i jiné sociální dávky jsou možná komplikované, a my to chceme zjednodušit a chceme stát digitalizovat a chceme zjednodušit všechno. Ale bude to nějakou dobu trvat, protože jsme to převzali od vás v té situaci, na kterou oprávněně poukazujete, že prostě není dobrá a že není pro lidi úplně příznivá. Tak já to beru jako sebekritiku bývalé vlády a mohu vám slíbit, že my uděláme všechno pro to, abychom to zjednodušili.

Na druhé straně, na druhé straně já musím říct, že zase není tak úplně pravda, že se to k lidem nedostane, že se o ten příspěvek vlastně nemohou požádat nebo že je to odrazuje, protože nejenom, že jsme rozšířili ten nárok, kdy na to mají nárok další stovky tisíc domácností zrovna na ten příspěvek na bydlení a díky úpravě normativů se ten příspěvek taky navyšuje, ale ten velmi střízlivý odhad je, že letos by si na to mohlo sáhnout 220 až 280 tisíc domácností. A to mně tedy vůbec nepřipadá málo.

A když říkáte, že pro lidi nic neděláme, no, tak navýšení existenčního a životního minima o 10 % od dubna, od dubna, to už je, 2022, to také není málo. To opatření se dotkne 360 tisíců příjemců dávek. A od toho životního a existenčního minima se prostě odvíjejí další sociální dávky. Takže to málo určitě není. A jak už jsem tady říkal a ještě to rád zopakuji, my se soustředíme nejenom na ty, kteří se dostali už do těch problémů - to by bylo pozdě - a kteří už nemohou pokrýt náklady na bydlení, a proto mají nárok na sociální dávky nebo náklady vůbec spojené s tou drahotou, která teď je, protože se zdražují ceny potravin a všechno. Ale - my se soustředíme i na střední třídu, na tu střední třídu, která to vždycky všechno nese na svých bedrech.

A nejprve na ty z té střední třídy nejzranitelnější a to jsou ti, kteří mají děti, ať už jsou to rodiny, domácnosti nebo samoživitelé a samoživitelky. A těm jsme připravili jednorázový příspěvek 5 tisíc korun a to lidé poznají. A není pravda, že neví, kdy a že to (nesrozumitelné), my jim už dopředu říkáme - ten příspěvek budeme vyplácet v srpnu. Všichni s tím mohou počítat, všichni, kterých se to týká, všichni se na to mohou připravit, chceme to udělat maximálně jednoduše, aby tam právě ta byrokracie, o které vy mluvíte v případě toho příspěvku na bydlení, aby tam žádná taková byrokracie nebyla.

Je to úplně jasné, budou to mít domácnosti s hrubým příjmem do 1 milionu korun, na každé dítě v domácnosti, tedy dítě rozuměno do 18 let a prostě v srpnu to ty domácnosti a ti lidé, kteří na to mají nárok, dostanou. To si myslím, že je správná, seriózní politika. Teď jsme to oznámili a vědí, kdy se toho příspěvku dočkají. Ale neudělali jsme jenom zase jednorázové opatření, to je zase balíček pomoci těm rodinám s dětmi. Zvýšili jsme maximální čerpání rodičovského příspěvku z 10 na 13 tisíc korun a to nemá význam jenom toho navýšení, to má i význam možnosti rychlejšího nástupu do práce, kdo chce, a zase si může tímto způsobem ta rodina pomoct.

Připravujeme legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazků. To už tu mělo být dávno, ale děláme to my teď, aby se zase dala lépe spojit péče o dítě s přiměřenou prací, a tedy i přiměřeným výdělkem. A to je zase konkrétní pomoc. (Předsedající: Čas.) rodinám. (Předsedající: Čas.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…